E15: CPI Property Group stoupl v pololetí zisk na 4,3 miliardy Kč

03.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Realitní skupině CPI Property Group, kterou ovládá miliardář Radovan Vítek, stoupl v pololetí čistý zisk meziročně o tři procenta na rekordních 166 milionů eur, což je v přepočtu 4,3 miliardy korun. Napsal to dnes zpravodajský server E15.cz. Příjmy skupiny stouply o 13 procent na 322 milionů eur, v přepočtu 8,3 miliardy korun. Skupina podle serveru plánuje další investice.

\"Pokračujeme v realizaci investičních a finančních cílů, dokázali jsme zlepšit kapitálovou strukturu a posílit řízení firmy,\" cituje E15 šéfa CPI Property Group Martina Němečka. Ve zbývajících měsících roku plánuje Vítkova skupina dál investovat. \"Budeme nadále pokračovat jak v investicích do našeho portfolia, tak také v akvizicích,\" cituje E15 finančního ředitele Davida Greenbauma.

Čistá hodnota majetku skupiny se zvýšila od konce minulého roku o čtyři procenta na 4,7 miliardy eur (122,2 miliardy korun). Skupina snížila poměr zadlužení k hodnotě majetku na zhruba 30 procent, ke konci uplynulého roku to bylo 36,7 procenta.

V prvním pololetí skupina vydala dluhopisy za více než 900 milionů eur v různých měnách včetně amerického a hongkongského dolaru či v eurech. Zájem investorů o dluhopisy podle E15 neochladl ani po žalobě, kterou na Vítkovu skupinu podala u newyorského soudu americká hedgeová společnost Kingstown Capital Management, k níž se připojila firma Investhold miliardářů Marka Čmejly a Jiřího Diviše. CPI zažalovali o zhruba 70 miliard korun v souvislosti s převzetím firmy Orco, skupina obvinění odmítla.

Ve skupině CPI Property Group vlastní realitní magnát Vítek podíl 87,8 procenta. Společnost má sídlo v Lucembursku a její akcie jsou obchodované na frankfurtské burze. Podle letošního žebříčku časopisu Forbes je Vítek jedním z osmi Čechů, kteří se letos zařadili mezi dolarové miliardáře. Vítek se s jměním 3,5 miliardy dolarů (přes 79 miliard korun) dělí o druhé místo s premiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Prvenství mezi nejbohatšími Čechy si dál drží majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem 15,5 miliardy dolarů (v přepočtu 350 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK