Akcie v USA po útocích v Saúdské Arábii klesly

16.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. září (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily, sobotní útoky na saúdskoarabská ropná zařízení zvýšily obavy investorů z geopolitických rizik a ze zpomalování růstu globální ekonomiky. Energetické společnosti však posilovaly, protože těžily z vyšších cen ropy.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,52 procenta a obchodování uzavřel na 27.076,82 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,31 procenta na 2997,96 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,28 procenta na 8153,54 bodu.

Ceny ropy po útoku na největšího světového producenta ropy nejprve stouply o zhruba 20 procent. O část zisků však přišly poté, co několik zemí oznámilo, že kvůli zajištění plynulosti dodávek uvolní strategické zásoby.

Sobotní útoky na dvě ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie vedly ke snížení produkce ropy o 5,7 milionu barelů denně. K útoku se přihlásili Húsíové, kteří také tvrdí, že byly vedeny z Jemenu. Spojené státy předaly Saúdské Arábii informaci svých tajných služeb o tom, že za útokem stojí Írán.

Akcie největší americké automobilky General Motors (GM) oslabily o více než čtyři procenta. Američtí zaměstnanci podniku dnes zahájili první celostátní stávku od roku 2007. Stávka uzavřela přes tři desítky výrobních závodů GM v devíti státech USA a dvě desítky dalších zařízení, třeba skladů pro distribuci součástek.

Na devizovém trhu euro kolem 22:00 SELČ ztrácelo vůči dolaru zhruba 0,6 procenta, pohybovalo se v těsné blízkosti 1,1 USD. Dolar podle agentury Reuters těžil z oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o možném uvolnění strategických ropných rezerv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK