Ceny ropy po zprávě o zásobách v USA a komentáři Trumpa klesají

25.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. září (ČTK) - Ceny ropy dnes druhý den za sebou klesají. Způsobila to zpráva o nečekaném růstu zásob v USA a komentář amerického prezidenta Donalda Trumpa k obchodnímu jednání mezi USA a Čínou, který vyvolal obavy z poklesu poptávky po ropě.

Kolem 18:15 SELČ cena severomořské ropy Brent klesla o 2,1 procenta na 61,76 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 2,1 procenta na 56,07 dolaru za barel.

Zpráva amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA ukázala, že zásoby ropy v minulém týdnu nečekaně vzrostly o 2,4 milionu barelů. Analytici přitom čekali v průměru pokles zásob o 249.000 barelů. Zásoby v důležitém překladišti Cushing stouply o 2,3 milionu barelů. Těžba v USA pak vzrostla na 12,5 milionu barelů denně.

Trump v úterý na zasedání Valného shromáždění OSN kritizoval obchodní praktiky Číny. Uvedl rovněž, že nepřijme \"špatnou\" obchodní dohodu mezi USA a Čínou.

Čína je největším světovým dovozcem ropy a jejím druhým největším spotřebitelem na světě. Největším spotřebitelem ropy jsou Spojené státy.

Trump rovněž uvedl, že vidí cestu k míru s Íránem. To snížilo rizikovou přirážku k ceně ropy způsobenou geopolitickým napětím, napsala agentura Reuters.

Analytik Comerzbank Carsten Fritsch však varoval, že pokles ceny je možná předčasný. Stále totiž panují pochyby, jak to bude s obnovením těžby v Saúdské Arábii. Informované zdroje však dnes agentuře Reuters řekly, že Saúdská Arábie obnovila své produkční kapacity na 11,3 milionu barelů denně. To naznačuje, že produkce v zemi se po útocích ze 14. září zotavuje rychleji, než se čekalo.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 61,76 63,10 New York - NYMEX WTI listopad 56,07 57,29

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK