Nových šéfem Českých drah se stal náměstek MMR Václav Nebeský

25.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Novým předsedou představenstva Českých drah se dnes stal dosavadní politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Václav Nebeský. Ten je zároveň i generálním ředitelem. Dalším členem představenstva se stal bývalý šéf Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus. Dnes je zvolila dozorčí rada společnosti. Z představenstva naopak odstoupil Michal Vereš, nástupce zatím nemá. ČTK to sdělil mluvčí drah Radek Joklík. Nebeský ve funkci nahradí Miroslava Kupce, který byl odvolán v červnu.

Původně se do výběrového řízení na členy představenstva přihlásilo 32 kandidátů. Dozorčí rada dnes vybírala z pěti z nich, které ji doporučila výběrová komise. \"Před konečnou volbou jsme s nimi znovu hovořili a myslím si, že jsme vybrali kvalitní manažery s jasnou vizí dalšího rozvoje společnosti. Dozorčí rada ocenila rozsáhlé manažerské zkušenosti obou vítězných kandidátů, znalost drážního prostředí a veřejné dopravy,\" uvedl šéf rady Pavel Kysilka. Podle informací ČTK byli mezi dalšími kandidáty Martin Bělčík, Ctirad Klimánek a Marcel Kalakaj.

Po zvolení nových členů představenstva na svou funkci v něm naopak rezignoval Michal Vereš, který byl zodpovědný za provoz. \"O svém rozhodnutí, k němuž mě vedou osobní důvody, jsem informoval pana ministra dopravy zhruba před třemi týdny. Dnes jsem rezignaci předložil dozorčí radě,\" uvedl. O jeho nástupci rozhodne dozorčí rada v nejbližších týdnech.

O Nebeském jako o možném budoucím šéfovi ČD se hovořilo už dříve. Původně měl po nástupu ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) přímo nahradit Miroslava Kupce, který byl odvolán letos v červnu, později rozhodla dozorčí rada o vypsání výběrového řízení na nové členy představenstva. Do něj se mimo jiné přihlásil bývalý šéf dozorčí rady Karel Pospíšil. Toho v čele rady nedávno nahradil ekonom Pavel Kysilka.

Nebeský v minulosti v Českých drahách už působil, čtyři roky jako výpravčí, poté jako technolog a systémový specialista. Později byl také v dceřiných firmách skupiny ČD-Telematika a ČD Informační systémy. Nyní byl politckým náměstkem na MMR. Další nový člen vedení Kraus byl v minulosti v čele Plzeňských městských dopravních podniků a vedl také Sdružení dopravních podniků.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, dále také například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Skupina zaměstnává přes 23.500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK