České dráhy povede Václav Nebeský, opozice volbu kritizuje

25.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Novým předsedou představenstva Českých drah se stal dosavadní politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Václav Nebeský. Ten bude zároveň i novým generálním ředitelem společnosti. Dnes ho zvolila dozorčí rada podniku. Dalším novým členem představenstva se stal Michal Kraus, z vedení naopak rezignoval Michal Vereš. Volbu Nebeského následně kritizovala opozice, která poukázala na spojení jeho manželky Olgy s dotační kauzou Agrofertu.

Dozorčí rada ČD dnes vybírala z pěti kandidátů, které jí doporučila výběrová komise. \"Myslím si, že jsme vybrali kvalitní manažery s jasnou vizí dalšího rozvoje společnosti. Dozorčí rada ocenila rozsáhlé manažerské zkušenosti obou vítězných kandidátů, znalost drážního prostředí a veřejné dopravy,\" uvedl šéf rady Pavel Kysilka. Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 32 kandidátů.

Volbu Nebeského kritizovala opozice. Poslanec Pirátů Jakub Michálek ji označil jako skandál a připomněl, že Nebeského manželka Olga měla na MMR na starosti odpověď České republiky na návrh auditní zprávy Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a holdingu Agrofert. Podle poslance ODS Stanislava Bláhy pak Nebeský nemá pro funkci šéfa drah základní předpoklady a zkušenosti.

Nebeský v minulosti v Českých drahách už působil, čtyři roky jako výpravčí, poté jako technolog a systémový specialista. Později byl také v dceřiných firmách skupiny ČD-Telematika a ČD Informační systémy. Nyní byl politickým náměstkem na MMR. Další nový člen vedení Kraus byl v minulosti v čele Plzeňských městských dopravních podniků a vedl také Sdružení dopravních podniků.

I přes dnešní volbu dvou členů do představenstva není vedení Českých drah kompletní. Z pětičlenného představenstva odstoupil Michal Vereš, který to odůvodnil osobními důvody. Jeho nástupce vybere dozorčí rada v následujících týdnech. V představenstvu jsou nyní vedle Nebeského a Krause Patrik Horný a místopředseda Radek Dvořák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK