Růst ekonomiky USA ve čtvrtletí zpomalil na dvě procenta

26.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. září (ČTK) - Tempo růstu ekonomiky Spojených států v letošním druhém čtvrtletí zpomalilo na dvě procenta z 3,1 procenta v prvním kvartálu. Oznámilo to dnes v konečné zprávě americké ministerstvo obchodu. Potvrdilo tak svůj odhad z konce srpna.

Americká ekonomika roste už jedenáctým rokem za sebou, hospodářskou expanzi v USA ale ohrožuje slábnoucí globální poptávka a vleklý obchodní spor mezi Washingtonem a Pekingem, který má negativní vliv na investice i zpracovatelskou výrobu.

Americká centrální banka (Fed) minulý týden ve snaze o podporu hospodářského růstu snížila už podruhé v letošním roce svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Zároveň mírně zvýšila odhad letošního růstu americké ekonomiky na 2,2 procenta z dříve předpokládaných 2,1 procenta.

Prezident Donald Trump přitom slíbil, že zajistí, aby americká ekonomika dlouhodobě rostla zhruba tříprocentním tempem. Trump se snaží Fed přimět k výraznějšímu snižování úroků, které by podle něj kromě podpory ekonomiky přineslo rovněž pokles nákladů na správu státního dluhu. Tento měsíc vyzval ke snížení úroků \"na nulu, nebo ještě níže\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK