Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 2,1 procenta

27.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX klesl o 2,1 procenta na 1038,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejhůře vedlo akcií bankovní skupiny Erste Group. Naopak nejvíce rostly akcie mediální společnosti CME. Předcházející týden české akcie posílily o procento.

\"Trh se zaměřil na jakékoliv informace o posunu v americko-čínských vyjednáváních o vzájemném obchodu. Vedle toho investoři sledovali další pokus amerických zákonodárců, kteří chystají zahájit proces odvolání prezidenta USA Donalda Trumpa z funkce. Obě témata způsobovaly zvýšenou rozkolísanost. Americké akciové indexy prostřednictvím S&P 500 nakonec uzavřely týden níže o 0,4 procenta. Podobně reagovala i Evropa,\" uvedl analytik J&T banky Milan Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie CME, které stouply o 4,2 procenta na 109 Kč. U firmy se objevila opětovná spekulace ohledně možného převzetí. Mezi zájemci údajně zůstává jen PPF. Spekulace zopakovala i možnou akviziční cenu, která by indikovala vyšší úrovně, než jsou současné tržní.

Naopak největší pokles týdne předvedly akcie Erste Group, které propadly o 5,8 procenta na 779,2 Kč. Banka reagovala shodně s evropským finančním sektorem, který byl pod prodejním tlakem vzhledem k nepříznivému ekonomickému výhledu, který pro EU naznačují například poslední německá data.

Ani pro příští týden se neočekávají významnější události. Investoři budou dále sledovat jakékoliv informace z obchodního jednání mezi USA a Čínou, ale vzhledem k svátkům v Číně by mohly být informace i z této fronty ojedinělé. Trh se začne postupně připravovat na výsledkovou sezonu za třetí kvartál. \"Celkově očekáváme, že bude přetrvávat vyšší rozkolísanost s nižšími objemy a investoři se přesunou do vyčkávacího módu,\" odhadl analytik.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK