Na Hané byly několik minut bez elektřiny desítky tisíc domácností

30.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 30. září (ČTK) - Několik desítek tisíc domácností na Olomoucku a Přerovsku bylo dnes ráno kvůli poruše na rozvodné síti několik minut bez elektrického proudu. Rozsáhlý výpadek dodávky elektřiny, který způsobil silný vítr, trval zhruba šest minut. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Bez elektrického proudu byla podle Sobola krátkodobě nejen Olomouc, ale také Přerov a okolní města a obce. \"K rozsáhlému výpadku distribuce elektrické energie na Olomoucku došlo dnes v 06:10 v souvislosti se zhoršenými klimatickými podmínkami. Poruchu jsme rychle odstranili a v 6:16 obnovili dodávky všem odběratelům,\" uvedl Sobol.

Dopoledne silný vítr poškodil také rozvody vysokého napětí v okolí Hanušovic na Šumpersku, kde byla přerušena dodávka elektřiny pro zhruba 200 odběratelů. \"Vítr v Olomouckém kraji dosud nezpůsobil takové problémy jako v Čechách. Zatím vznikají jen poruchy na nízkém napětí, které se daří technikům rychle řešit,\" dodal Sobol.

Velký výpadek dodávky elektrické energie postihl Olomoucko a Přerovsko na začátku září, kdy se oba dva okresy na několik minut ponořily do úplné tmy. Příčinou byla porucha zařízení rozvodny v Prosenicích u Přerova, ve které silný vítr shodil ze sloupu informační cedulku a ta způsobila zkrat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK