Silný vítr komplikuje lety, dva pražské spoje musely jinam

30.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Silný vítr dnes komplikuje i leteckou dopravu, na pražském letišti kvůli němu muselo více než deset letů čekat až hodinu na přistání, dva dnešní spoje navíc byly přesměrovány na jiná letiště. Letiště také eviduje několik zpoždění. ČTK to řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. Aktuálně není provoz omezen.

\"Vzhledem k povětrnostním podmínkám nad Českou republikou vane i v okolí Letiště Václava Havla Praha silný vítr. Aktuálně je v provozu hlavní vzletová a přistávací dráha 06/24 a provoz letiště není omezen,\" uvedla Pavlíková.

Vzhledem k situaci ve vzduchu byly dnes přesměrovány dva spoje na jiná letiště. Let společnosti Lufthansa z Frankfurtu do Prahy přistál nakonec ve Vídni a spoj Českých aerolinií z Amsterdamu byl přesměrován do Pardubic. Další více než desítka letů musela čekat ve vzduchu na přistání 30 minut a hodinu. Několik letadel navíc muselo provést opakované manévry přiblížení na přistání.

Letiště také v současné chvíli eviduje několik zpoždění v řádech 15 až 30 minut. \"Nicméně silný vítr mohl být pouze jedním z faktorů zpoždění. Nelze jednoznačně říci, zdali některé lety nebyly zpožděné i z jiných důvodů, například již na odletu z předchozí destinace,\" podotkla Pavlíková.

Pražské letiště se kvůli silnému větru dnes také rozhodlo odložit plánovanou podzimní údržbu a tzv. odgumování hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24. Ta se měla uskutečnit od dnešního dne do pátku.

Českou republiku dnes zasáhl silný vítr, před kterým varovali meteorologové. Vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na horách i 110 km/h. Slábnout bude k večeru. Bez proudu bylo téměř 30.000 domácností. Popadené stromy přerušily na mnoha místech provoz vlaků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK