Ropa oslabuje, částečně kvůli vyhlídkám čínské ekonomiky

30.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. září (ČTK) - Ceny ropy zahájily týden poklesem, dolů je částečně táhne slabý výhled čínské ekonomiky, který brzdí růst poptávky v zemi. Čína je největším dovozcem ropy na světě. Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SELČ odepisovala 1,4 procenta na 61,02 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI byla levnější o 0,8 procenta a barel stál 55,45 dolaru.

Index nákupních manažerů v Číně v září podle údajů statistického úřadu vzrostl na 49,8 bodu ze srpnových 49,5 bodu. To je více, než se očekávalo, hodnota indexu ale dál zůstává pod hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu aktivity.

Zatímco aktivita čínských továren se v září zvýšila, export už šestnáctý měsíc po sobě klesl, vyplývá ze statistik. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Ropa Brent vykazuje za září růst kolem dvou procent, což je první nárůst od června. Důvodem je rozsáhlý útok na saúdskoarabská ropná zařízení ze 14. září, který snížil produkci ropy na polovinu. Saúdská Arábie je klíčovým vývozcem ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 61,02 61,91 New York - NYMEX WTI listopad 55,45 55,91

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK