Stát dá na podporu přechodu na DVB-T2 letos 30 milionů Kč

01.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Stát letos investuje do podpory přechodu na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 zhruba 30 milionů korun. Z toho 20 milionů získají kraje na dotace pro zařízení sociálních služeb a na osm milionů vyjde samotná informační kampaň. Ministerstvo průmyslu a obchodu ji spustilo dnes. Na tiskové konferenci to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Informační aktivity zahrnují spuštění specializovaného webu www.televizezadarmo.cz, vysílání televizních spotů, rozhlasovou kampaň, distribuci informačních letáků, semináře i setkávání s občany v regionech. V příštím roce půjde na informační kampaň podle ministra zhruba podobná částka.

Vypínání stávajících vysílačů DVB-T začne 27. listopadu v Praze a středních Čechách a skončí v červnu příštího roku. \"Přechodu se diváci určitě nemusí bát. V mnoha případech si nemusí kupovat novou televizi, stačí si pořídit set top box v ceně několika stovek milionů korun. Na druhou stranu získají diváci více TV programů a kvalitnější HD obraz, a to zdarma. Na moderní vysílání postupně přechází celá Evropa,\" uvedl ministr.

MPO zároveň pro vybraná zařízení sociálních služeb prostřednictvím krajů připravilo speciální dotační program, ve kterém je 20 milionů korun. V rámci programu bude například přispívat 1000 Kč na pořízení set top boxu, 3000 Kč na TV přijímač a 7000 Kč na nezbytnou úpravu společné antény.

Na DVB-T2 přechází celá Evropa. Důvodem je nutnost uvolnit část vysílacího spektra pro rychlé mobilní sítě 5G. Nový standard DVB-T2 má na méně frekvencích umožnit vysílání více programů ve vyšší kvalitě zvuku i obrazu.

jsa rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK