Ruský zpracovatelský průmysl v září klesl na desetileté minimum

01.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 1. října (ČTK) - Aktivita v ruském zpracovatelském průmyslu v září klesla na desetileté minimum. Na pokles objednávek i klientů reagovaly ruské podniky snižováním stavů, napsala dnes agentura Reuters. Index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu (PMI) se v září snížil meziměsíčně z 49,1 na 46,3 bodu, což představuje nejnižší hodnotu od května 2009.

Hodnota indexu plyne z ankety mezi třemi stovkami ruských nákupních manažerů. Index udává okamžitý pohled na stav odvětví; Hranice 50 bodů značí stagnaci, hodnoty nad 50 body hovoří o meziměsíčním růstu. V případě Ruska ale PMI zůstává pod hranicí už pátý měsíc v řadě.

\"Zhoršování podmínek v ruském výrobním sektoru se v září zrychlilo v reakci na nejvýraznější pokles produkce a nově uzavřených obchodů za posledních deset let,\" uvedl ekonom Sian Jones ze společnosti IHS Markit, která průzkum provádí.

Zářijové údaje podle agentury Reuters odpovídají širší ekonomické situaci Ruska, kde se letos očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) pouze o procento, zatímco v roce 2018 zde HDP stouplo o 2,3 procenta.

Průzkum společnosti IHS Markit dále ukázal, že firmy v oblasti výroby už druhý měsíc propouštějí, což zdůvodňují snížením produkce a nadstavem.

\"Slabá domácí i zahraniční poptávka rovněž negativně ovlivnily očekávaný objem výroby v následujících 12 měsících. Důvěra podniků klesla na nejnižší úroveň od prosince 2017,\" dodal Jones.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK