Aktivita zpracovatelského sektoru v USA je nejníže za deset let

01.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. října (ČTK) - Aktivita zpracovatelského sektoru ve Spojených státech v září opět klesla a její index sestoupil až na nejnižší úroveň za více než deset let. Ukazují to údaje, které dnes zveřejnil Institut řízení dodávek (ISM). Analytici přitom očekávali návrat aktivity k mírnému růstu.

Index aktivity zpracovatelského průmyslu v září klesl na 47,8 bodu ze srpnových 49,1 bodu. Dostal se tak nejníže od června 2009. V srpnu index poprvé od roku 2016 sestoupil pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že index v září vykáže nárůst na 50,1 bodu. Dnešní údaje ISM posilují obavy z prudkého zpomalení hospodářského růstu americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Růst přitom zvolnil už ve druhém kvartálu, a to na dvě procenta z 3,1 procenta v prvních třech měsících roku.

Americká ekonomika roste už jedenáctým rokem za sebou, hospodářskou expanzi v USA ale ohrožuje slábnoucí globální poptávka a vleklý obchodní spor mezi Washingtonem a Pekingem, který má negativní vliv na investice i zpracovatelskou výrobu.

\"Je to vážné,\" uvedl Torsten Slok, který je hlavním ekonomem společnosti Deutsche Bank Securities. \"Konec tohoto zpomalování není na dohled, nebezpečí recese je reálné,\" dodal. Americká centrální banka (Fed) minulý měsíc ve snaze o podporu hospodářského růstu snížila už podruhé v letošním roce svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu.

Nepříznivé údaje dnes přišly také ze zpracovatelského sektoru eurozóny. Jeho aktivita podle výsledků průzkumu společnosti IHS Markit v září pokračovala v poklesu, a to nejprudším tempem za téměř sedm let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK