Nezaměstnanost podle analytiků nemá už téměř kam klesnout

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Nezaměstnanost v ČR podle analytiků oslovených ČTK nemá už téměř kam klesnout. V říjnu se sice ještě může nepatrně snížit v souvislosti s tím, jak se do pracovního procesu zapojí absolventi, ale do konce letošního roku míra nezaměstnanosti mírně vzroste. I tak bude dál nejnižší v celé Evropské unii.

Nezaměstnanost v Česku zůstala v září třetí měsíc v řadě na 2,7 procenta. Počet lidí bez práce ale klesl na 201.900, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Ubylo i volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli zhruba 345.000.

\"Nejen že nezaměstnanost už viditelně neklesá, jak tomu v září bývalo, ale zastavil se i růst nabídky volných pracovních míst. Není to přitom vlastně novinka, protože množství volných míst (po sezonním očištění) v podstatě stagnuje čtvrtým měsícem v řadě,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové není zpomalování domácí ekonomiky na trhu práce zatím příliš vidět. Projevovat se začíná v průmyslu, kde zaměstnanost od začátku roku nepřetržitě klesá. \"Vývoj situace v oblasti průmyslu tak podle našeho názoru předznamenává další vývoj na českém trhu práce. V letošním roce podíl nezaměstnaných ještě stihne dosáhnout v průměru svého historického minima na úrovni 2,8 procenta. Příští rok si ho ale už neudrží a stoupne na 3,1 procenta,\" uvedla.

Letošní průměr na úrovni 2,8 procenta očekávají také analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková nebo hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle něj už nezaměstnanost nemá prakticky kam klesat. \"V příštím roce začnou výrazněji sílit tlaky na její růst, který bude způsoben předně nepříznivou situací v zahraniční, například v Německu, na němž jsme ekonomicky závislí,\" sdělil. V roce 2020 očekává míru nezaměstnanosti 3,3 procenta. \"I tak však bude nadále nejnižší v rámci celé EU,\" dodal.

Jelínková se ale domnívá, že v říjnu může ještě nezaměstnanost mírně klesnout. Stejný názor má i analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. \"V říjnu pravděpodobně uvidíme pokles podílu nezaměstnaných na 2,6 procenta a stejná hodnota se udrží i v listopadu, než půjde nezaměstnanost před koncem roku opět nahoru,\" uvedl Sobíšek. V lednu čeká návrat podílu nezaměstnaných výrazněji nad tři procenta.

mtj ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK