Analytici: Maloobchodní tržby zpomalily růst pouze opticky

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Srpnové maloobchodní tržby zpomalily růst pouze opticky. Při očištění o vliv počtu pracovních dní byl meziročně stejný jako v červenci. Uvedli to analytici, které oslovila ČTK. Český statistický úřad dnes oznámil, že maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu zpomalily meziroční růst na 3,7 procenta z červencových sedmi procent. Letošní srpen však měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak tržby vzrostly stejně jako první prázdninový měsíc o 4,6 procenta.

\"Lze konstatovat, že maloobchodní tržby ve třetím čtvrtletí vykazují solidní růst, který je srovnatelný s tempem pozorovaným v letošním prvním pololetí. Spotřeba domácností je tažena nahoru silným růstem mezd a obecně příznivou situací na trhu práce,\" uvedl hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička míní, že napjatá situace na trhu práce bude nahrávat růstu tržeb i v příštích měsících, nedostatek pracovníků na pracovním trhu totiž bude podporovat růst mezd. \"Nicméně v ekonomice jsou již patrné první známky zpomalování, což bude postupně brzdit jak růst mezd, tak dál tlumit spotřebitelský sentiment. V souhrnu tak odhadujeme, že maloobchodní tržby by v letošním roce měly vzrůst o 3,4 procenta, bez prodejů a oprav aut by se jejich dynamika měla udržet nad pěti procenty,\" řekl.

Vyhlídky pro český maloobchod jsou poměrně dobré pro nejbližší měsíce také podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové. \"V letošním roce by si maloobchodníci měli polepšit ještě o 4,2 procenta. V příštím roce se ale domníváme, že růst jejich tržeb bude ve srovnání s letošním rokem zhruba poloviční,\" sdělila.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera odráží slabší maloobchodní tržby zhoršení spotřebitelské důvěry. \"To souvisí zejména s nepříznivým vývojem v zahraničí. I spotřebitelé začínají vnímat zpomalování globální ekonomiky, probíhající obchodní konflikt mezi USA a Čínou nebo riziko brexitu bez dohody. Silně a setrvale rostou tržby on-line obchodů. Očekáváme, že i v dalších měsících budou internetové prodeje expandovat solidním tempem,\" uvedl.

rdo ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK