Nezaměstnanost stagnovala na 2,7 pct, podle analytiků poroste

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Nezaměstnanost v Česku zůstala v září třetí měsíc v řadě na 2,7 procenta. Podle analytiků už nemá prakticky kam klesnout a očekávají, že do konce roku mírně vzroste. Letošní průměr by měl být na úrovni 2,8 procenta. Počet lidí bez práce v září klesl na 201.900, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Současně ubylo i volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli zhruba 345.000, oznámil dnes Úřad práce ČR (ÚP ČR).

\"Firmy už naplno rozjely svou činnost a přijímají další nové zaměstnance. Zájem z jejich strany je především o technické profese nejen na dělnických, ale i vyšších pozicích,\" uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň doznívá turistická sezona.

Analytik ČSOB Petr Dufek ale upozornil na to, že nezaměstnanost už viditelně neklesá, jak tomu v září bývalo. Zastavil se i růst nabídky volných míst. Podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové ale není zpomalování domácí ekonomiky na trhu práce zatím příliš vidět. Projevovat se začíná v průmyslu, kde zaměstnanost od začátku roku nepřetržitě klesá.

\"Vývoj situace v oblasti průmyslu tak podle našeho názoru předznamenává další vývoj na českém trhu práce. V letošním roce podíl nezaměstnaných ještě stihne dosáhnout v průměru svého historického minima na úrovni 2,8 procenta. Příští rok si ho ale už neudrží a stoupne na 3,1 procenta,\" uvedla Steckerová. Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda očekává příští rok míru nezaměstnanosti 3,3 procenta. I tak ale bude dál nejnižší v Evropské unii.

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla na konci září v Jihočeském a Pardubickém kraji, kde shodně činila 1,9 procenta. Dvě firmy v Pardubickém kraji ale propouštěly. Společnost AVX Czech Republic z Lanškrouna, která vyrábí elektrosoučástky, propustila 150 lidí, 23 z nich se zaevidovalo na úřadu práce. Tesco prodalo v Pardubicích supermarket, smlouva 130 pracovníkům skončila v neděli. Podle ÚP si lidé práci najdou zřejmě rychle.

Naopak nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v Moravskoslezském kraji, kde bylo bez práce 4,2 procenta lidí. Nejvyšší nezaměstnanost v kraji i v celém Česku byla v okrese Karviná - 6,6 procenta.

Na jedno volné místo připadlo v září celostátně v průměru 0,6 uchazeče. Zaměstnavatelé měli největší zájem o dělníky, pomocníky ve výrobě i v hotelích, řidiče nákladních aut, obsluhu vysokozdvižných vozíků, skladníky, kuchaře, svářeče, řezače plamenem, páječe nebo zedníky. Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci a odborníci v informačních technologiích. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

mtj ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK