Maloobchodní tržby zpomalily růst, je za tím méně pracovních dní

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu zpomalily meziroční růst na 3,7 procenta z červencových sedmi procent. Pokračoval dlouhodobý růst prodeje v internetových a zásilkových obchodech. Dařilo se i prodejnám s počítači, sportovními potřebami, oděvy či obuví. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici upozornili, že maloobchodní tržby zpomalily růst pouze opticky, při očištění o vliv počtu pracovních dní byl meziroční růst stejný jako v červenci, činil 4,6 procenta. Meziměsíčně byly srpnové tržby v maloobchodě očištěné o sezonní vlivy vyšší o 0,1 procenta.

\"Jak se spekuluje o tom, zda se blíží, nebo neblíží krize, tak to na maloobchodních tržbách není vidět, protože rostou mzdy i důchody. Takže není důvod pro to, aby se obyvatelstvo příliš uskromňovalo. Máme zkušenosti i z krize z roku 2008 a 2009, kdy ji maloobchodní tržby zaznamenaly až s časovým odstupem, později než průmysl a stavebnictví,\" řekla ČTK ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

V srpnu se tržby internetových a zásilkových obchodů meziročně zvýšily o 14,6 procenta. Podle statistiků rostou jejich tržby nepřetržitě od roku 2000. Na tiskové konferenci dnes uvedli, že v roce 2017 se v internetových obchodech prodalo zboží za zhruba 85 miliard Kč, což představovalo 7,8 maloobchodních tržeb. To byl téměř dvojnásobný podíl než v roce 2013. Data za loňský rok ČSÚ k dispozici zatím nemá. Podle jarní analýzy Asociace pro elektronickou komerci a nákupního rádce Heureka.cz loni dosáhly české e-shopy obratu 135 miliard korun.

V obchodech s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci činil v srpnu meziroční nárůst tržeb osm procent a v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením 7,5 procenta. Za oděvy, obuv a výrobky pro domácnost lidé meziročně zaplatili o 6,5 procenta více a za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 3,2 procenta více.

Tržby za prodej a opravy aut v srpnu meziročně klesly o čtyři procenta, přičemž za opravy o 6,5 procenta a za prodej vozidel včetně náhradních dílů o 3,3 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy byly tržby meziročně nižší o 0,9 procenta.

Pro nejbližší měsíce jsou vyhlídky pro český maloobchod podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové poměrně dobré. \"V letošním roce by si maloobchodníci měli polepšit ještě o 4,2 procenta. V příštím roce se ale domníváme, že růst jejich tržeb bude ve srovnání s letošním rokem zhruba poloviční,\" sdělila.

Také analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička míní, že napjatá situace na trhu práce bude nahrávat růstu tržeb i v příštích měsících, nedostatek lidí na pracovním trhu totiž bude podporovat růst mezd. \"Nicméně v ekonomice jsou již patrné první známky zpomalování, což bude postupně brzdit jak růst mezd, tak dál tlumit spotřebitelský sentiment. V souhrnu tak odhadujeme, že maloobchodní tržby by v letošním roce měly vzrůst o 3,4 procenta, bez prodejů a oprav aut by se jejich dynamika měla udržet nad pěti procenty,\" uvedl.

fsl ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK