Výkonným ředitelem Nissanu bude šéf čínské divize

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. října (ČTK) - Japonská automobilka Nissan Motor dnes jmenovala svým novým výkonným ředitelem dosavadního šéfa čínské divize Makota Učidu (53). V čele podniku vystřídá Hirota Saikawu, který minulý měsíc odstoupil, když vyšly najevo nesrovnalosti v jeho příjmech. Informují o tom dnes zahraniční tiskové agentury.

Nissan se potýká s problémy kolem svého vedení od loňského listopadu, kdy byl tehdejší předseda správní rady Carlos Ghosn zatčen a obviněn z finančních podvodů. Ghosn teď čeká na zahájení soudního procesu, jakékoliv pochybení však popírá.

Saikawa minulý měsíc přiznal, že byl v rámci systému vytvořeného Ghosnem přeplácen. Popřel ale, že to nařídil, nebo že o tom věděl. Zároveň slíbil, že veškeré neoprávněně vyplacené peníze a bonusy vrátí.

Ghosn byl architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po loňském zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK