Povodí Moravy: Vodohospodářská bilance byla loni nejhorší od 2003

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. října (ČTK) - Vodohospodářská bilance v povodí Moravy a Dyje byla v roce 2018 nejhorší od roku 2003, kdy státní podnik Povodí Moravy začal s měřením. Důvodem bylo i to, že průměrný úhrn ročních srážek byl asi o čtvrtinu nižší, než bývalo obvyklé. Vyplývá to z vodohospodářské bilance za rok 2018, kterou na svém webu Povodí Moravy zveřejnilo.

V povodí Moravy loni podle zprávy napršelo asi 74 procent toho, co je obvyklé. \"Rok tedy byl srážkově silně podnormální a pouze v povodí dolní Moravy podnormální. Srážkový normál byl překročen pouze ve dvou měsících,\" stojí ve zprávě. Nejvýrazněji to bylo v září, kdy oproti normálu šlo o 119 až 182 procent úhrnu srážek. Naopak nejméně vydatný na srážky byl listopad, kdy šlo o 12 až 32 procent obvyklého množství srážek.

Pro sledování a hodnocení množství vody loni státní podnik v povodí Moravy použil 18 kontrolních profilů na 11 tocích. Silně podprůměrné průtoky v řekách evidoval na horní Moravě, mimořádně podprůměrné na dolní Moravě a Bečvě a jejích přítocích. Celkově se bilanční stav v roce 2018 oproti předchozím rokům podle zprávy výrazně zhoršil. Minimální zůstatkový průtok státní podnik evidoval na čtrnácti profilech na devíti tocích. Téměř vždy šlo o více měsíců za sebou. \"Extrémní sucho bylo celé léto a část podzimu, nikoliv pouze jeden měsíc,\" stojí ve zprávě.

V povodí Dyje průměrný roční srážkový úhrn dosáhl 80 procent normálu, kdy normál byl překročený jen v lednu, září a prosinci. Státní podnik pro sledování a hodnocení množství vody použil 21 profilů na jedenácti tocích. Průtoky v tocích byly podle zprávy ještě v únoru průměrné až podprůměrné. \"Během března byly průměrné průtoky ještě menší a započalo dlouhé období převážně podprůměrných až mimořádně podprůměrných průtoků, které trvalo až do konce roku,\" uvádí zpráva.

I v povodí Dyje se tak bilanční stav oproti roku 2017 zhoršil. Minimální zůstatkový průtok státní podnik evidoval na 14 profilech, kdy stejně jako v předchozích letech byl nejkritičtější profil rozhraní na vodním toku Svitava. Státní podnik ve zprávě upozornil, že vodohospodářskou bilanci zpracovával posedmnácté a za tu dobu byl v povodí Dyje rok 2018 vyhodnocený jako nejhorší. \"Některé drobné toky během letních měsíců dokonce vyschly, například Vrbovec, Sloupský potok a jiné,\" stojí ve zprávě.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí Moravy. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK