Koruna dnes pokračovala v oslabování k euru i dolaru

08.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Koruna dnes pokračovala v oslabování vůči oběma světovým měnám. K euru ztratila proti pondělnímu závěru haléř a obchodování uzavřela na 25,79 Kč/EUR. Vůči dolaru si pohoršila o osm haléřů na 23,54 Kč/USD, čímž se vrátila na úroveň začátku října. Vyplývá to z informací Patria Online.

Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové dnešní statistiky potvrdily, že růst české ekonomiky čeká postupné ochlazování. To je podle ní důvodem, proč koruna oslabuje jen zvolna, a ne skokově. \"Dál si myslíme, že už v první polovině příštího roku bude prostor pro snížení úrokových sazeb České národní banky. Ačkoliv si na tento krok ještě několik měsíců počkáme, koruna by měla v závěru roku mírně oslabit a její kurz vyskočit nad 26korunovou hladinu,\" uvedla dnes.

Úřad práce ČR dnes ráno informoval, že nezaměstnanost v Česku zůstala v září třetí měsíc v řadě na 2,7 procenta. Počet lidí bez práce v září klesl na 201.900, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Podle analytiků už nemá nezaměstnanost prakticky kam klesnout a očekávají, že do konce roku mírně vzroste. Český statistický úřad dnes zveřejnil údaje o srpnových maloobchodních tržbách, které zpomalily meziroční růst na 3,7 procenta z červencových sedmi procent.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,78 25,79 Kč/USD 23,46 23,54

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK