OECD navrhla změny umožňující větší zdanění nadnárodních firem

09.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 9. října (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes navrhla změny v mezinárodních daňových pravidlech, které by vládám zajistily větší pravomoci při zdaňování nadnárodních společností, zejména technologických gigantů, jakou jsou americké firmy Google, Apple či Facebook.

Nadnárodní společnosti by podle návrhu měly platit větší daně v zemích, kde prodávají své produkty a vytvářejí zisky. V současnosti nadnárodní podniky často platí většinu daní v zemích, kde mají ústředí. Týká se to především internetových podnikatelských aktivit, jako jsou příjmy z reklamy na internetových vyhledávačích nebo sociálních médiích, uvedla agentura AP.

Tato problematika si získala velkou pozornost zejména v Evropě, kde některé nadnárodní podniky s aktivitami po celém kontinentu platí daně téměř výhradně v zemích, kde se nachází jejich evropské ústředí. Často jsou to menší země s nízkými daněmi, jako je Irsko, Lucembursko či Nizozemsko.

V některých případech byly tyto země obviněny z daňového zvýhodnění nadnárodních podniků, které souhlasily, že v nich zřídí své ústředí. Evropská komise (EK) například předloni dospěla k závěru, že Irsko řadu let poskytovalo Applu neoprávněnou státní pomoc v podobě daňového zvýhodnění, a nařídila dodatečně uhradit daň 13,1 miliardy eur (zhruba 338 miliard Kč).

OECD příští týden svůj návrh představí ministrům financí zemí ze skupiny největších ekonomik G20 na setkání ve Washingtonu. Tato prezentace by měla naznačit, zda návrh dokáže získat širokou politickou podporu, poznamenala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK