Policie ani „havarijko“ nic nevyřeší, poškození auta na parkovišti lze ale předejít. Jak na to?

16.10.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Přeplněná parkoviště před obchodními domy, podzemní garáže i prostory vyhrazené k podélnému či kolmému stání na náměstí nebo jinde v centru patří mezi místa, kde již tradičně dochází k největšímu počtu dopravních nehod vůbec. Jejich následky zpravidla nebývají tak závažné, jako když dojde ke srážce dvou aut jedoucích po okreskách, přesto dokážou člověka pořádně namíchnout. Odškodnění se totiž dočkáte zpravidla jen zřídkakdy.

Hlavním důvodem toho, proč je parkování na všech výše uvedených místech natolik stresující záležitostí, je skutečnost, že pokud vám zde někdo doopravdy auto odře, nejčastěji se tak stane ve chvíli, kdy se vy nacházíte úplně jinde a onoho pachatele při činu nepřistihnete. Co tedy v takové situaci dělat?

Na havarijní pojištění nespoléhejte

Jak již bylo řečeno, nehody na veřejných parkovištích sice bývají časté, ale celkové škody většinou nikterak závratné nejsou. I proto vám v takových chvílích bude havarijní pojištění, pakliže si jej platíte, v podstatě k ničemu. Samotná škoda totiž obvykle bývá menší než částka spoluúčasti, kterou pojišťovna automaticky odečítá, takže byste v konečném důsledku na žádné odškodnění vlastně ani neměli nárok. Abyste mohli pojistku uplatnit, muselo by se jednat o částky dosahující řádu několika tisíc korun.

Policie bývá bezradná

Pokud není parkoviště hlídané kamerovým systémem, nemá v podstatě ani žádný smysl volat policii. Jednak se na ni můžete načekat dlouhé hodiny, a jednak ani strážci zákona vám s tímto problémem nejspíš nepomohou. Pakliže nemají k dispozici nějaký videozáznam nebo očité svědky, můžou incident maximálně tak zadokumentovat, víc nic.

Jestliže ovšem byly kamery naistalovány, jistá šance na dopadení pachatele existuje. Majitel parkovací plochy vám osobně sice tyto záznamy vydat nemůže, na výzvu příslušníků policie ale již tak učinit musí. A právě v takových případech se strážce zákona volat vyplatí.

Jak postupovat při poškození vozidla na parkovišti

Zdroj: Shutterstock

Parkujte s rozvahou a nebuďte líní

A co můžete pro to, aby do vás na parkovišti nikdo nenaboural, udělat vy sami? Nejjednodušší bude, když zvolíte takové místo, na kterém nebudete takříkajíc hned na ráně. Vyhýbejte se proto slotům, jež se nacházejí v rozích hned vedle účelové komunikace, v bezprostřední blízkosti samotného obchoďáku apod. Zkrátka a jednoduše, dívejte se spíše po takových parkovacích místech, kde není tolik rušno. Udělat v konečném důsledku pár kroků navíc, byť třeba s plnými nákupními taškami, se určitě vyplatí víc, než přijít k autu stojícímu deset metrů od kasy, avšak s promáčknutými dveřmi nebo ulomeným zpětným zrcátkem.

Neméně důležité rovněž je, abyste svůj vůz zaparkovali správně. Jinými slovy, když s autem na parkovací místo zajedete tak, že řidič automobilu nacházejícího se vedle vás nebude schopen pomalu ani otevřít dveře, riziko potenciální kolize tím pochopitelně pouze a jen zvyšujete. Věnujte parkování dostatečnou důslednost, protože tím ochráníte především svůj vlastní majetek.

Pakliže je parkoviště monitorováno kamerovým systémem, není od věci zaparkovat poblíž jedné z kamer, respektive v jejím zorném poli, a to čistě z praktických důvodů popsaných výše.

 

Prohřešek za pět tisíc a sedm bodů

Ale co když se role otočí a v pozici osoby, která kolizi způsobila, budete vy? V žádném případě z místa nehody neodjíždějte. Dopustili byste se tak sice jen přestupku, ovšem poměrně závažného. Policie by vás totiž mohla pokutovat za nezastavení po nehodě nebo ujetí od dopravní nehody. V takovém případě byste na místě zaplatili rovných pět tisíc korun, pakliže by došlo na správní řízení, činí výše pokuty od 2 500 do 5 000 Kč. Zároveň se tak ale připravíte o celých sedm bodů z vašeho dvanáctibodového „kreditu“.

Vámi způsobená škoda na cizím vozidle bude pochopitelně uhrazena z povinného ručení, přičemž policii povětšinou volat nemusíte, protože asi jen stěží dojde během parkování vzhledem k vaší neopatrnosti k poškození přesahujícímu částku sto tisíc korun. A stejně tak není ani pravděpodobné, že by v důsledku kolize došlo k něčímu zranění či škodě na majetku třetích osob. Pokud tedy nebude mít poškozený žádných námitek, bohatě postačí sepsat o této dopravní nehodě záznam, pořídit pár fotografií a posléze se obrátit na vaši pojišťovnu.


Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ