Bulharský regulátor důkladně prověří plánované převzetí aktiv ČEZ

10.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 10. října (ČTK) - Bulharský antimonopolní úřad uskuteční hloubkovou prověrku dohody bulharské společnosti Eurohold o koupi bulharských aktiv české energetické firmy ČEZ za 335 milionů eur (8,7 miliardy Kč). S odvoláním na oznámení úřadu to dnes napsala agentura Reuters.

Eurohold, který působí v pojišťovnictví a správě majetku, se na převzetí bulharských aktiv ČEZ dohodl v červnu. Aktiva zahrnují distribuční společnost, která dodává elektřinu více než dvěma milionům Bulharů, což z transakce činí politicky citlivé téma.

Podle bulharského antimonopolního úřadu je zapotřebí důkladně prozkoumat vliv dohody na energetický trh. Úřad upozornil, že Eurohold má významný podíl na pojišťovacím trhu, zatímco některé bulharské podniky firmy ČEZ jsou aktivní v obchodování s energií, které vyžaduje bankovní a pojišťovací záruky. Úřad má nyní čtyři měsíce na rozhodnutí, zda transakci povolí, nebo zamítne, píše Reuters.

Eurohold podle středečního vyjádření předsedy dozorčí rady Assena Christova doufá, že ještě letos získá všechna potřebná povolení k dokončení dohody. \"Očekáváme, že antimonopolní úřad smlouvu schválí během příštích 25 dnů,\" uvedl Christov.

Loni v červenci bulharský antimonopolní úřad znemožnil prodej aktiv předchozímu zájemci, bulharské firmě Inercom. ČEZ minulý týden uvedl, že si bulharská aktiva ponechá, pokud tamní úřady jejich prodej opět zablokují.

\"Nechceme nijak předjímat rozhodování bulharského antimonopolního úřadu. Nevidíme však žádné překážky, které by z pohledu soutěžního práva bránily schválení transakce. Společnost Eurohold v Bulharsku v současné době nevlastní žádná energetická aktiva, situace na bulharském energetickém trhu by se proto prodejem našich aktiv společnosti Eurohold nijak nezměnila,\" řekl minulý týden ČTK místopředseda představenstva společnosti ČEZ Tomáš Pleskač.

V případě Inercomu bulharský antimonopolní úřad argumentoval tím, že transakce by mohla firmě pomoci získat na bulharském trhu dominantní postavení, což by mělo negativní dopady na hospodářskou soutěž. Kupní smlouvu podepsanou loni s Inercomem ukončil ČEZ letos v dubnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK