Ropa zdražuje kvůli možnosti výraznějšího omezení dodávek

10.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. října (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují, protože Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) signalizovala, že by v prosinci mohla přikročit k výraznějšímu omezení dodávek suroviny na trh. Přetrvává však nejistota ohledně vývoje obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou.

Severomořská ropa Brent kolem 18:30 SELČ vykazovala nárůst o zhruba 0,9 procenta na 58,86 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala téměř 1,5 procenta na 53,35 dolaru za barel.

Generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo dnes uvedl, že výraznější omezení dodávek ropy na trh je jednou z možností, kterou bude kartel se svými spojenci zvažovat na prosincové schůzce.

Nejvyšší obchodní vyjednavači Spojených států a Číny se dnes poprvé od července setkali, aby se pokusili najít cestu k ukončení obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa. USA a Čína jsou rovněž dvěma největšími spotřebiteli ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 58,86 58,32 New York - NYMEX WTI listopad 53,35 52,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK