Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,9 procenta

11.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX stoupl o 0,9 procenta na 1013,6 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím bankovní skupiny Erste Group. Naopak nejvíce propadly akcie likérky Stock Spirits. Předcházející týden české akcie klesly o více než tři procenta.

\"Vedle měnové politiky se investoři zaměřili na návštěvu čínské delegace v USA, která projednávala obchodní spor. Prozatímní zprávy jsou lehce pozitivního rázu. Index S&P 500 vykázal růst o 0,8 procenta. Evropa reagovala pozitivně na dění v zámoří i na další posun v brexitu, kde se podle posledních událostí více schyluje k odchodu Velké Británie z EU s dohodou. Index Stoxx Europe 600 přidal 2,5 procenta,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie Erste Group, které přidaly 4,9 procenta na 776 Kč. U banky nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná informace. Technicky šlo o zmírnění předchozích prudších propadů, které se odehrávaly v rámci celého evropského finančního sektoru.

Naopak největší pokles týdne předvedly akcie Stock Spirits, které ztratily 3,5 procenta na 62,8 Kč. Společnost zveřejnila relativně vágní informace o předchozím fiskálním roku. Osamocená informace o zvýšení zadlužení, i když kvůli akvizicím, mohla investory zklamat, domnívá se Vaníček.

V příštím týdnu budou investoři rozebírat finální informace ze schůzky mezi USA a Čínou. Totální krach by přinesl na trh prodejní náladu a naopak. Ze středy na čtvrtek bude probíhat summit EU, kde se bude probírat především odchod Velké Británie z EU. Investoři jsou spíše nakloněni scénáři brexitu s dohodou. Vyhrocení situace a nedojednání dalšího postupu by mohlo na trh přinést prodejní náladu především pro evropská aktiva, odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK