Penzisté a cestovní pojištění do zahraničí

24.10.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


I senioři velmi rádi cestují do zahraničí. Ani ti by však neměli zapomínat na sjednání správně nastaveného cestovního pojištění, které je může finančně ochránit v případě zdravotního problému v cizině. S čím ale počítat?

Osoby v důchodovém věku jsou čím dál více aktivní. Řada z nich se pak v případě chuti a dostatku financí nebrání ani delšímu výletu anebo rovnou zahraniční dovolené. Mnozí volí i cestu k moři anebo zahraniční poznávací zájezdy. Zvláště ve straším věku by však neměli podcenit možnost cestovního pojištění, které kryje případné léčebné výlohy v zahraničí.

Co penzisté v rámci cestování preferují?

Cestovat mimo hlavní sezonu a vyhnout se tak horku, dlouhým frontám a tlačenicím na plážích a turisticky zajímavých místech. To je cílem většiny seniorů, kteří vyráží na cesty do zahraničí.

Nepostačí v zahraničí kartička zdravotní pojišťovny?

„Být pojištěn do zahraničí má být každý, kdo vyráží za hranice. Kartička zdravotní pojišťovny většinou nepomůže ani u našich evropských sousedů a určitě ne při cestě do zemí mimo EU, uvádí Lubomír Piko z online rádce pojištění DOK a dodává, že i když cesta trvá jen pár dní, cestovní pojištění je potřeba.

„Úraz se může přihodit i při běžných situacích, třeba při procházce. U starších lidí může způsobit zdravotní potíže také změna prostředí. Následné ošetření u lékaře nebo převoz do nemocnice přitom vyjde v zahraničí na statisícové až milionové částky.“

Jen na sousedním Slovensku můžete za návštěvu lékaře v případě potíží zaplatit až 4 500 Kč. Např. v Turecku však za podobnou prohlídku můžete očekávat účet, na kterém bude částka přesahovat 9 000 Kč.

Cestovní pojištění do zahraničí pro seniory, důchodce, penzisty

Zdroj: Shutterstock

Co je dobré vědět o cestovním pojištěním pro seniory?

Obsah cestovního pojištění je stejný pro každého včetně seniorů. Pojišťovny si ale uvědomují rizika spojená s cestováním ve vyšším věku, staršího člověka proto vyjde pojištění dráž. „Osoba, která překročí určitou věkovou hranici, platí za pojištění u většiny pojišťoven více peněz. Tuto hranici si stanovuje každá instituce sama, obvykle je to 70 let, je ovšem třeba vždy dobře přečíst pojistné podmínky,“ vysvětluje Lubomír Piko.

Pokud seniora provázejí chronická onemocnění, jako třeba cukrovka, onemocnění dýchacích cest, srdeční choroby a některá další, má situaci složitější. Smlouvu v tomto případě pojišťovna uzavře pouze tehdy, je-li zdravotní stav osoby posledních 6 až 12 měsíců stabilizovaný. U některých pojišťoven spadají tato onemocnění přímo do výluk, to znamená, že se na ně nevztahuje vůbec. Pokud by tedy v zahraničí nastaly komplikace s nemocí, se kterou se daná osoba dlouhodobě léčí a bylo by třeba vyhledat lékaře, pojišťovna nic hradit nebude, veškeré výdaje půjdou z vaší kapsy.

„U seniorů také pozor na běžnou výluku onemocněním nebo změnou zdravotního stavu, jehož příčina musela být pojistníkovi známa už z doby před uzavřením pojistné smlouvy,“ vysvětluje Lubomír Piko z DOK.

Jak mohou důchodci získat nejlevnější cestovní pojištění?

Stejně jako roste počet seniorů, kteří cestují, zvyšuje se i počet těch, kteří umí používat internet a těžit z jeho výhod. Jednou z nich je jednodušší výběr vhodného pojištění a také možnost srovnání nabídek od jednotlivých společností.

„Určitě se vyplatí, když si předem srovnáte nabídky pojišťoven na internetu. Některé pojišťovny také nabízí slevu za sjednání pojištění online,“ říká Lubomír Piko. Na internetu jsou k nalezení také smluvní podmínky včetně výluk z pojistné smlouvy, tedy situací, kdy se pojištění na danou věc či událost nevztahuje.

 

Co doložit při sjednávání cestovního pojištění?

Pojišťovnu před uzavřením smlouvy bude nejvíce zajímat:

  • termín odjezdu a příjezdu,
  • cílová destinace,
  • věk zájemce o pojištění,
  • aktivity, kterým se zájemce o pojištění bude na dovolené věnovat.

Bez ohledu na to, zda si cestovní pojištění sjednává dvacetiletá osoba nedo důchodce, nejdůležitějším parametrem bude výše krytí léčebných výloh.

To by mělo zahrnovat ošetření u lékaře, nákup léků, převoz do nemocnice, hospitalizaci, převoz zpět do ČR a repatriaci. „Pokud se senior plánuje věnovat pouze klasickým rekreačním aktivitám, jako je pěší turistika a jízda na kole, stačí běžné cestovní pojištění. Limity pojistného krytí by měly být u seniorů stanoveny minimálně na 5 milionů korun pro cesty po Evropě, u cest za hranici Evropy 10 milionů,“ dodává Lubomír Piko.

Zdroj: DOK

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ