Počet zaměstnaných v Británii klesl nejvíce za čtyři roky

15.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. října (ČTK) - Rozkvět britského pracovního trhu s blížím se odchodem Británie z Evropské unie slábne. Počet zaměstnaných za tři měsíce od konce srpna klesl o 56.000 na 32,69 milionu, oznámil dnes britský statistický úřad ONS. Jde o nejvýraznější pokles za více než čtyři roky. Míra nezaměstnanosti se pak nečekaně zvýšila.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali naopak růst počtu zaměstnaných, a to o 23.000. Počet lidí bez práce pak vzrostl o 22.000 na více než 1,31 milionu, dodal statistický úřad.

Solidní stav trhu práce byl světlou stránkou ekonomiky od referenda o brexitu z poloviny roku 2016. Mnoho analytiků to částečně připisovalo tomu, že firmy raději najímají zaměstnance, které později mohou propustit, než aby činily dlouhodobější investiční závazky. Dnešní čísla naznačují, že zaměstnavatelé jsou čím dál obezřetnější.

Míra nezaměstnanosti se nečekaně zvýšila na 3,9 procenta z 3,8 procenta za tři měsíce do konce května. Tehdy byla zároveň nejnižší od poloviny 70. let. Počet volných pracovních míst se snížil na nejnižší úroveň od tříměsíčního období do listopadu 2017.

\"Náročné ekonomické podmínky začínají snižovat lesk rozmachu pracovních míst v Británii,\" řekl hlavní ekonom skupiny zaměstnavatelů Institute of Directors Tej Parikh. Firmy se podle něj v současnosti stále více potýkají s nejistotou a poklesem dostupnosti zkušených zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK