Nová německá pravidla nevylučují Huawei z výstavby sítí 5G

15.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. října (ČTK) - Němečtí regulátoři dnes zveřejnili návrh pravidel pro výstavbu sítí páté generace (5G), který z dodávek potřebných zařízení nevylučuje čínskou společnost Huawei Technologies. Spojené státy přitom firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu z budování sítí 5G vyloučily a ke stejnému postupu se snaží přimět také své spojence.

Společnost Huawei obvinění ze špionáže odmítá. Mobilní operátoři už dříve varovali, že vyloučení firmy z dodávek pro německou síť 5G by v zemi mohlo vést k několikaletému zpoždění a rozsáhlým dodatečným nákladům. Navržená pravidla zahrnují požadavky, které mají zajistit důvěryhodnost dodavatelů. Neobsahují však žádnou pasáž, která by byla namířena přímo proti společnosti Huawei, napsala agentura DPA.

Evropská unie minulý týden varovala před riziky, kterým sítě 5G mohou čelit. Uvedla, že jsou mezi nimi kybernetické útoky skupin podporovaných cizími státy, ale například také přílišná závislost na jednom dodavateli.

Aktuální zpráva EU, která vznikla na základě hodnocení rizik ve všech členských státech, žádné konkrétní země jako možné podporovatele kybernetických útoků nezmiňuje. O čínské společnosti Huawei hovoří jen jako o jednom z hlavních dodavatelů infrastruktury pro sítě 5G, spolu s finskou Nokií a švédským Ericssonem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK