Ropa zdražuje kvůli možnému prodloužení dohody o omezení dodávek

16.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 16. října (ČTK) - Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují kvůli známkám toho, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci by mohli na prosincovém zasedání opět prodloužit dohodu o omezení dodávek suroviny na trh.

Severomořská ropa Brent si krátce před 19:00 SELČ připisovala zhruba 1,6 procenta na 59,67 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o téměř 1,7 procenta na 53,69 dolaru za barel.

Kartel OPEC a jeho spojenci se již začátkem července domluvili na prodloužení dohody o omezení těžby o devět měsíců, tedy do konce března příštího roku. O své těžební politice budou znovu jednat 5. a 6. prosince ve Vídni, píše agentura Reuters.

Generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo dnes uvedl, že kartel a jeho spojenci učiní vše, co je v jejich silách, aby zajistili stabilitu na ropném trhu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 59,67 58,74 New York - NYMEX WTI listopad 53,69 52,81

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK