Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 2,9 procenta

18.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX stoupl o 2,9 procenta na 1042,9 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím antivirové společnosti Avast, naopak nejvíce oslabily akcie operátora O2. Předcházející týden české akcie stouply o téměř procento.

\"Výsledky posledního jednání mezi USA a Čínou přinesly na trh pozitivní náladu. Summit EU přinesl novou dohodu o brexitu. Prozatím byly zveřejněné informace ze summitu EU příjemnou vzpruhou,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Dodal, že začátek výsledkové sezony v USA investory rovněž potěšil, a tak se zámořské akcie mohly vydat vzhůru. Evropa pak reagovala pozitivně na dění v zámoří i na výsledek summitu EU. \"Domácí index PX zažil obrodu a dříve silně prodávané tituly se mohly konečně trochu nadýchnout,\" podotkl Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie Avastu, a to o 7,3 procenta na 118 Kč. Společnost zveřejnila vybraná provozní data za třetí čtvrtletí. Investory potěšilo snížení zadlužení a celkově silná výkonnost společnosti. Ta spolu se sílící librou pomohly titulu k novým maximům.

Naopak největší pokles týdne postihl akcie O2, které ztratily 0,9 procenta na 213 Kč. V případě O2 přišlo oznámení Českého telekomunikačního úřadu o termínech zahájení plánované aukce kmitočtů. Ta bude zahájena v polovině ledna 2020. Zřejmě připomenutí samotného faktu možnosti zvýšení konkurence přilákalo podle Vaníčka na trh prodejce.

Začátek příštího týdne bude ovlivněn víkendovým hlasováním o brexitové dohodě ve Velké Británii. Její přijetí parlamentem by bylo pozitivní informací. Investoři se dále zaměří na výsledkovou sezonu za tři čtvrtletí a čtvrteční zasedání Evropské centrální banky, upozornil analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK