Americké akcie klesly kvůli firmám Boeing a Johnson & Johnson

18.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. října (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes oslabily. Negativní zprávy ohledně společností Boeing a Johnson & Johnson a neuspokojivé údaje o vývoji čínské ekonomiky totiž převážily nad příznivými firemními výsledky.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,95 procenta a obchodování zakončil na 26.770,20 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,39 procenta na 2986,20 bodu a technologický index Nasdaq Composite se snížil o 0,83 procenta na 8089,54 bodu.

Akcie strojírenské společnosti Boeing výrazně oslabovaly po zprávě agentury Reuters, podle které interní komunikace mezi dvěma zaměstnanci naznačuje, že firma možná poskytla Federálnímu úřadu pro letectví (FAA) zavádějící informace o klíčovém bezpečnostním systému letounů 737 MAX. Provoz těchto letadel byl letos v důsledku dvou vážných nehod přerušen.

Výrazně oslabovaly rovněž akcie výrobce léků a kosmetických přípravků Johnson & Johnson. Za jejich poklesem stála zpráva, že firma svolává 33.000 balení dětského pudru, protože regulátoři v jednom vzorku objevili stopové množství azbestu. Akcie výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola naopak posilovaly, protože jeho čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků.

Čínský statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) Číny se ve třetím čtvrtletí zvýšil o šest procent. Růst tak zpomalil z 6,2 procenta ve druhém kvartálu a byl nejslabší za posledních 26 let. Navíc zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 6,1 procenta.

Na devizovém trhu dnes euro posilovalo vůči americkému dolaru. Jednotná evropská měna těžila z nadějí, že dohoda o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie by mohla zmírnit nebezpečí, že ekonomika eurozóny vstoupí do recese. Kolem 22:30 SELČ si euro vůči dolaru připisovalo 0,4 procenta na 1,1163 USD. Libra vykazovala nárůst o půl procenta na 1,2948 USD.

Dosažení brexitové dohody ve čtvrtek oznámili předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a britský premiér Boris Johnson. Není ale jisté, zda dohodu schválí britští zákonodárci, kteří o ní budou hlasovat v sobotu. \"Ačkoli výsledek sobotního hlasování není zdaleka jistý, domníváme se, že pokrok dosažený během uplynulého týdne snižuje pravděpodobnost brexitu bez dohody,\" uvedl podle agentury Reuters analytik John Doyle ze společnosti Tempus.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK