Vývoj americko-čínské obchodní války má vliv na ceny ropy

21.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. října (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají kvůli americko-čínské obchodní válce. Americký ministr obchodu Wilbur Ross totiž naznačil, že Washington a Peking nemusí nutně konečnou dohodu podepsal příští měsíc, jak dříve tvrdil prezident Donald Trump.

Severomořská ropa Brent kolem 18:10 SELČ ztrácela zhruba 1,51 procenta na 58,52 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztratila 1,41 procenta na 53,02 dolaru za barel.

Trump dříve uvedl, že by chtěl dohodu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem podepsat na listopadovém summitu asijských a tichomořských států (APEC) v Chile. Ross dnes ale upozornil, že konečnou smlouvu nemusí státníci příští měsíc nutně uzavřít.

\"Zásadní je, aby vše, co podepíšeme, bylo správně. To je důležitý prvek. A toho chce prezident hlavně dosáhnout,\" reagoval americký ministr obchodu na otázku, zda by mu nevadilo, kdyby Čína a USA v Chile dohodu nepodepsaly.

K napětí přidala také skutečnost, že Čína žádá Světovou obchodní organizaci (WTO) o povolení uvalit na Spojené státy odvetná obchodní opatření v ročním objemu 2,4 miliardy dolarů (zhruba 55 miliard Kč). Je to kvůli nedodržování rozhodnutí WTO v celní kauze, která sahá do éry amerického prezidenta Baracka Obamy.

\"Obchodníci stále sází na zpomalení globálního růstu a jsou přesvědčeni, že povede k nadměrné nabídce ropy,\" myslí si analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 58,52 59,42 New York - NYMEX WTI listopad 53,02 53,78

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK