V Berlíně schválili strop nájemného, pět let se nezvýší

22.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. října (ČTK) - Berlínský senát schválil strop nájmů pro 1,5 milionu bytů postavených před rokem 2014. Nájemné se v nich nezvýší dalších pět let, informovala agentura DPA. Zastupitelé z řad vládnoucí koalice sociálních demokratů, strany Levice a strany Zelených reagovali na prudký růst nákladů na bydlení v německém hlavním městě v uplynulých letech.

Zmrazení nájemného vstoupí v platnost od roku 2020 se zpětnou účinností k 18. červnu 2019. Určující hranicí je rok výstavby před rokem 2014 a cenotvorba by měla odrážet rok 2013, který je na bytovém trhu v Berlíně považován ještě za zdravý. Zohledněn bude také následný růst cen nájemného i vybavení bytu.

Přijatý krok je v rámci Německa ojedinělý a je považován za kontroverzní. Kritizuji ho podnikatelé ve stavebnictví, opozice i asociace německých měst DST. Realitní sektor se obává dopadů na výstavbu a na investice do oprav. Naopak sdružení nájemníků ho oslavuje jako historickou šanci, která zajistí dostupné bydlení pro širokou veřejnost.

Německá metropole se po sjednocení Německa v roce 1990 stala oblíbeným místem k životu především kvůli podprůměrným cenám bydlení. Výrazný zájem o byty a přistěhovalectví ale vedly k tomu, že nájmy silně vzrostly a bydlení se stalo méně dostupným.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK