Commerzbank zvýšila čistý zisk o 35 procent, překonala očekávání

28.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 28. října (ČTK) - Německá Commerzbank zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 35 procent na 294 milionů eur (zhruba 7,5 miliardy Kč) a výrazně předčila odhady analytiků. Druhá největší německá banka to na základě předběžných údajů uvedla ve svém dnešním sdělení. Zásluhu na výsledku má prodej dceřiné společnosti Ebas, nižší náklady a méně opravných položek k problémovým úvěrům, napsala agentura DPA.

Analytici v průměru očekávali, že čistý zisk Commerzbank stoupne na 248 milionů eur. Vyšší byly v uplynulém kvartálu i tržby - po očištění od mimořádných položek se zvýšily o dvě procenta na téměř 2,2 miliardy eur a nad očekávání - o skoro 30 procent na 448 milionů eur - vzrostl i provozní zisk. Nadále se ovšem nedařilo divizi korporátního bankovnictví - její provozní zisk se propadl o 17 procent na 146 milionů eur.

Commerzbank v září oznámila, že hodlá prodat svou polskou divizi mBank, která působí rovněž v České republice. V minulém měsíci po krachu jednání o fúzi s největší německou bankou Deutsche Bank také ohlásila radikální restrukturalizaci a doufá, že se jí tak podaří čelit ostré konkurenci a nízkým úrokovým sazbám.

Banka od roku 1992 působí i na českém trhu, kde se zaměřuje hlavně na velké a střední podniky. V roce 2007 zahájila v České republice provoz její nízkonákladová pobočka mBank. Kompletní a konečné hospodářské výsledky za třetí kvartál zveřejní Commerzbank 7. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK