Danone skočil zisk na 48,6 milionu, tržby klesly o 8 pct

29.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Tržby z prodeje výrobků a služeb výrobce jogurtů Danone loni meziročně klesly o osm procent na 1,19 miliardy korun. Zisk se prakticky z nuly (0,7 milionu Kč) zvýšil na loňských 48,6 milionu korun. Uvádí to výroční zpráva společnosti umístěná ve Sbírce listin. Firma prodává například značky Activia, Actimel, Oikos, Kostíci nebo Fantasia.

Trh s mléčnými výrobky nebyl celkově v ČR podle firmy příliš příznivý, objem kategorie klesl. Firmě se však objem výroby podařilo zvýšit o čtyři procenta. \"Celkové úspěšné výsledky byly podpořeny pokračujícím růstem u značky Actimel. Dařilo se růst i našim menším značkám jako jsou Kostíci, Danone, Fantasia a Danette, to vše doplněno uvedením nové značky Oikos na trh od ledna 2018,\" uvádí firma. Tržby za zboží stouply v ČR meziročně o zhruba 46 milionů korun na 646 milionů, zahraniční naopak klesly o více než 60 milionů Kč na 600 milionů korun.

Pro firmu pak byla podle zprávy klíčová druhá polovina roku, kdy se připravovala na převzetí nového portfolia výrobků na rostlinné bázi - Alpro a Provamel. S jejich finální distribucí začala firma od letošního ledna. Společnost loni na konci roku zaměstnávala 97 lidí, předloni 80. Letos chce firma podle dokumentu přivést na trh nové značky a budovat formát tzv. kapsiček, které jsou vhodné mimo jiné na cestování.

Vlastníkem firmy je společnost Produits laitiers frais est Europe, mateřskou firmou skupiny francouzská Danone SA.

Koncern Danone je největším výrobcem čerstvých mléčných výrobků na světě a druhým největším výrobcem minerální vody. Od roku 2007, kdy firma koupila společnost Numico, vyrábí i dětskou výživu a speciální výživu pro zdravotní účely. Danone vlastnilo výrobní závod i v České republice, v roce 2014 však svou benešovskou mlékárnu prodalo společnosti Schreiber Czech Republic, která nyní pro Danone vyrábí mléčné výrobky.

Konkurenční společnost Lactalis CZ, mateřská firma dvou velkých českých mlékáren Kunín a Klatovy, se loni dostala do 33,2milionové ztráty proti zisku 29,7 milionu korun, který měla předloni. Samotné výrobní provozy jsou ale ziskové, Mlékárna Kunín byla loni stejně jako předloni v zisku více než 32 milionů korun s tržbami za více než dvě miliardy Kč a Mlékárna Klatovy loni vykázala skoro 15milionový zisk po předloňské ztrátě 7,8 milionu korun. Výnosy činily 1,49 miliardy Kč. Loni Lactalis CZ vykázala tržby 4,07 miliardy korun, snížily se tak meziročně o 3,1 procenta.

Další konkurenci, mlékárně Valašské Meziříčí, loni stouply tržby na 862,8 milionu korun, předloni činily 821,5 milionu korun. Firmě také vzrostl zisk na 29,6 milionu korun, což je o téměř 14 milionů korun více než v předchozím roce. Mlékárna Olma loni zvýšila zisk o 40 procent na 134 milionů korun z 96 milionů v roce 2017. Olomoucká mlékárna loni vykázala tržby 3,427 miliardy korun, které byly zhruba stejné jako v roce 2017. Jeden z největších českých výrobců, jihočeská Madeta, měla loni konsolidované tržby 5,56 miliardy korun a konsolidovaný zisk po zdanění 179,8 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK