Akcie v USA po pondělním vzestupu uzavřely se ztrátami

29.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Hlavní akciové indexy ve Spojených státech dnes oslabily, přestože index S&P 500 na začátku obchodování vystoupil na rekord. Investoři reagovali na další zveřejňování čtvrtletních hospodářských výsledků a na nejnovější vývoj ohledně případného uzavření americko-čínské obchodní dohody, které se podle dnešních zpráv zřejmě nepodaří uskutečnit v plánovaném termínu. Na devizovém trhu oslaboval dolar.

Dow Jonesův index klesl o 0,07 procenta a den uzavřel na hodnotě 27.071,46 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,08 procenta na 3036,89 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zahrnuto mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, pak odepsal 0,59 procenta na 8276,85 bodu.

V pondělí přitom vypadalo uzavření obchodní smlouvy mezi oběma největšími světovými ekonomikami nadějně, když americký prezident Donald Trump uvedl, že by její dílčí části mohly být podepsány ještě před termínem. Dnes však agentura Reuters s odvoláním na zdroj z americké administrativy uvedla, že smlouva pravděpodobně nebude hotová do příštího měsíce, kdy ji obě země plánovaly podepsat v Chile.

Z jednotlivých titulů se dnes dařilo akciím farmaceutických společností Merck & Co a Pfizer nebo největší americké automobilce General Motors. Díky příznivým výsledkům za třetí čtvrtletí uzavřely se ziskem od 2,5 do 4,3 procenta.

Na devizovém trhu dnes mírně oslaboval dolar. Investoři jsou s nákupem americké měny opatrní před středečním závěrem zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 22:00 SEČ ztrácel 0,1 procenta na 97,69 bodu. Euro si ve stejnou dobu k dolaru připisovalo 0,1 procenta na 1,1110 USD. Na japonský jen pak dolar ztrácel 0,1 procenta na 108,84 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK