Zisk Sony díky obrazovým snímačům stoupl o 16 procent

30.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. října (ČTK) - Provozní zisk japonského výrobce elektroniky Sony ve druhém fiskálním čtvrtletí vzrostl o 16 procent na 279 miliard jenů (58,8 miliardy Kč), což je rekord pro toto čtvrtletí. Hospodaření podpořil vysoký prodej obrazových senzorů, který vykompenzoval propad v herní divizi. Firma současně v prohlášení díky příznivým výsledkům zlepšila výhled na celý fiskální rok do konce března 2020.

Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk o 19 procent nižší. Čistý zisk za tři měsíce do konce září stoupl o devět procent na 188 miliard JPY. Výnosy však mírně klesly o tři procenta na 2,12 bilionu JPY, i když bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů zůstaly téměř beze změny. Pokles způsobil slabší prodej konzolí, televizorů a chytrých telefonů.

Sony je největším světovým výrobce obrazových snímačů používaných mimo jiné ve fotoaparátech v chytrých telefonech. Na celosvětovém trhu má zhruba poloviční podíl. Firma očekává, že poptávka po těchto senzorech nadále poroste. Ve čtvrtletí zisk divize stoupl o 59 procent na rekordních 76,4 miliardy JPY.

Herní divize se však potýká s poklesem poptávky po herní konzoli PlayStation 4, kterou Sony uvedla na trh v roce 2013. Sony nyní připravuje zahájení prodeje nové generace PlayStation 5. Zisk divize se snížil o 28 procent na 90,6 miliardy JPY. K poklesu přispěla i skutečnost, že firma loni představila velké herní hity pro svoji konzoli.

Sony zvýšila odhad provozního zisku na celý fiskální rok na 840 miliard JPY z předchozích 810 miliard JPY. Výsledky však budou stále pod loňským rekordem 894 miliard JPY. Výhled čistého zisku zlepšila na 540 miliard JPY z 500 miliard JPY, stále však zůstává o 6,1 procenta nižší než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK