Produkce masa ve 3. čtvrtletí stoupla, vyšší byl i výkup mléka

31.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Produkce masa v Česku se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila o 2,7 procenta na 112.320 tun. Vyšší byla výroba hovězího, vepřového i drůbežího. Nákup mléka vzrostl o procento na 746,8 milionu litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

\"K nejvyššímu nárůstu došlo u drůbežího masa, jehož výroba plynule roste od roku 2013,\" uvedla Renata Vodičková vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ. Opačný trend naopak dlouhodobě zaznamenává maso vepřové. \"V posledních čtvrtletích ale došlo k mírnému oživení jeho výroby,\" dodala Vodičková.

Produkce vepřového stoupla v letošním 3. kvartále meziročně o 1,6 procenta na 51.586 tun. \"Cena jatečných prasat se po loňském propadu ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila o 24,4 procenta na 44,49 Kč za kilogram jatečně upraveného těla,\" doplnila Vodičková. Rostoucí ceny jatečných prasat využili chovatelé k prodeji i mladších a menších zvířat.

Výroba drůbežího masa dosáhla ve třetím čtvrtletí 43.258 tun. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 4,8 procenta. Ceny jatečných kuřat se meziročně zvýšily o necelá dvě procenta. Kuřata se tak prodávala v průměru za 23,08 koruny za kilogram živé váhy.

Hovězího masa bylo vyrobeno 17.422 tun, meziročně o 1,1 procenta více. Porážky skotu na jatkách stouply o 0,6 procenta na 57.800 kusů. Mírné navýšení výroby hovězího masa souviselo podle statistiků s vyšším dovozem a nižším vývozem zvířat určených k porážce.

Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu v období od letošního června do srpna se meziročně navýšil obrat obchodu s živým skotem, a to vzhledem k vyššímu vývozu zvířat k dalšímu chovu. \"Obrat obchodu s živými prasaty a drůbeží se snížil v důsledku poklesu na obou stranách obchodu,\" uvádí ČSÚ.

Ve 3. čtvrtletí bylo nakoupeno od tuzemských producentů 746,8 milionu litrů mléka, meziročně o procento víc. Z toho mlékárny nakoupily od producentů a odbytových organizací ke zpracování 614,2 milionu litrů mléka, meziročně o necelá tři procenta méně. Ceny zemědělských výrobců mléka byly meziročně vyšší o 4,7 procenta. Zemědělci prodávali mléko za průměrnou cenu 8,62 Kč za litr, tedy o 31 haléřů levněji než v předchozím čtvrtletí.

Výrazný přebytek zahraničního obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se dále zvýšil na 227.800 tun. Výsledek byl nejvíce ovlivněn výrazně nižším dovozem mléka, smetany a zakysaných mléčných výrobků, stejně jako a mírným navýšením vývozu mléka a smetany. Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílelo Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a vývozu Itálie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK