Opozice chce napadnout jednání o daních u Ústavního soudu

01.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Pokud bude Sněmovna o zvýšení některých daní hlasovat ve středu před ukončením rozpravy, jak dnes navrhlo hnutí ANO, opozice to napadne u Ústavního soudu. Zatím se na tom dohodly ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, diskusi povedou ještě s Piráty, řekl dnes novinářům předseda lidovců Marek Výborný. Vládní koalice prosadila pevný termín hlasování o daňovém balíčku v reakci na dlouhé projevy opozičních poslanců při třetím čtení návrhu. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že ze strany opozice jde o zjevné obstrukce.

Podle Výborného je návrh ANO na hlasování o zákonu před ukončením rozpravy v rozporu s právy poslanců na to, aby se k předloze vyjádřili. \"Pokud tímto způsobem bude uzmuto právo, které mají poslanci z jednacího řádu, tak jsme připraveni se obrátit na Ústavní soud,\" řekl. Předseda lidovců je také přesvědčen o tom, že návrh na stanovení termínu hlasování byl schválen v rozporu s jednacím řádem Sněmovny.

Hamáček poukázal na to, že opoziční kluby zablokovaly návrh, aby se dnes diskuse protáhla i po 14:00. \"Všichni, kdo koukají na přenos, vidí, že je to obstrukce proti daňovému balíčku. Veškeré možnosti, které jsme nabízeli (na prodloužení jednání), byly zamítnuty,\" uvedl. Dosud se podle něj o daních mluvilo na plénu Sněmovny 22 či 23 hodin. \"Myslím, že to je dostatečná délka diskuse,\" uvedl.

Sněmovna se dnes už počtvrté snaží projednat daňový balíček a je pravděpodobné, že na schvalování opět nedojde. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek proto využil usnesení Sněmovny z roku 1999, které umožňuje, aby poslanci o pozměňovacích návrzích i o zákonu jako takovém hlasovali ve stanoveném termínu. V minulém volebním období tehdejší vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ustanovení použila ke schválení zákona o elektronické evidenci tržeb, Ústavní soud to tehdy neshledal jako důvod ke zrušení zákona.

Usnesení o pevném zařazení hlasování považuje Hamáček za legitimní, protože umožní sněmovní většině rozhodnout o dostatečně prodiskutovaném materiálu. \"Je právo každého poslance se na Ústavní soud obrátit, ale bylo by dobré prostudovat si judikát v případě EET,\" řekl. Tehdejší předčasné ukončení rozpravy bylo sice v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, nicméně opozice měla předtím dost prostoru uplatnit své názory, vyplynulo z nálezu Ústavního soudu.

Výborný odmítl, že by byla situace srovnatelná s hlasováním o EET. Podle něj se o EET diskutovalo přes osm měsíců, zatímco o daňovém balíčku tři měsíce. Vláda se podle něj v otázce daní také odmítá s opozicí bavit o jejích pozměňovacích návrzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK