Chevron odchází z Ázerbájdžánu, jeho majetek tam koupí Maďaři

04.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 4. listopadu (ČTK) - Maďarská energetická skupina MOL koupí od americké ropné firmy Chevron za 1,57 miliardy USD (36 miliard Kč) její aktivity v Ázerbájdžánu, včetně podílu v rozsáhlém ropném poli. Chevron se rozhodl po 25 letech z této středoasijské země stáhnout a zaměřit se na produkci doma, tedy v USA. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Dohoda zahrnuje podíl 9,57 procenta v poli Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), které provozuje společnost BP a které je v Kaspickém moři, a podíl 8,9 procenta v ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan, který přepravuje ropu do Středomoří. Po dokončení bude společnost MOL třetím největším partnerem v poli ACG.

Akvizice v Ázerbájdžánu zvýší těžbu firmy MOL asi o 20.000 barelů na 120.000 až 130.000 barelů denně, uvedl výkonný viceprezident divize průzkumu a těžby Berislav Gaso. Transakci ještě musí schválit vláda a antimonopolní úřad, dokončena by měla být ve druhém čtvrtletí příštího roku.

MOL se zaměřuje na Chorvatsko a Maďarsko, které se na celkové produkci jeho ropy a plynu podílí 64 procenty. Těží ale také v Severním moři, Iráku a Rusku.

Pole ACG bylo objeveno začátkem 70. let, kdy byl Ázerbájdžán součástí Sovětského svazu. Je největším polem v ázerbájdžánské části Kaspického moře a jedním z největších polí v moři na světě. Těžba z pole byla zahájena v roce 1997 a loni jeho celková produkce činila v průměru 584,000 barelů denně. Hrubé vytěžitelné rezervy by měly činit tři miliardy barelů ropy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK