Ropa díky nadějím na vyřešení sporu mezi USA a Čínou zdražuje

04.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. listopadu (ČTK) - Ceny ropy zahájily týden růstem, k němuž přispěly hlavně naděje na posun v řešení obchodního sporu mezi Spojenými státy s Čínou. Vliv na růst cen ale má i konstatování íránského ministra ropného průmyslu, který očekává, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dohodne na výraznějším snížení těžby suroviny.

Severomořská ropa Brent si kolem 17:00 SEČ připisovala asi 1,6 procenta na 62,69 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pak ve stejnou dobu vykazovala růst o 1,8 procenta na 57,20 dolaru za barel.

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho americký protějšek Donald Trump zůstávají pomocí \"různých prostředků\" soustavně ve styku, uvedlo dnes čínské ministerstvo zahraničí. Reagovalo tak na otázku, kdy a kde státníci obchodní dohodu podepíšou.

Íránský ministr ropného průmyslu Bídžán Zangání dnes podle agentury Reuters uvedl, že očekává, že OPEC na prosincovém zasedání schválí další snížení těžby.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 62,69 61,69 New York - NYMEX WTI prosinec 57,20 56,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK