Sněmovna má hlasovat o zvýšení daní

06.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Sněmovna opět projednává vládní návrh na zvýšení daní, který se týká především zdanění lihu, tabákových výrobků a hazardu. Vládní koalice v reakci na dlouhé projevy ve třetím čtení prosadila, že se o daňovém balíčku bude hlasovat dnes od 10:00. Obviňuje opozici z obstrukcí. Opozice to odmítá a hrozí, že se obrátí na Ústavní soud. Dnes jde již o pátý pokus balíček schválit.

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek v úvodu dnešního jednání oznámil, že před závěrečným hlasováním, po odhlasování všech pozměňovacích návrhů a po poradě svého klubu, vystoupí se stanoviskem. Délka tohoto stanoviska bude podle něho nepřímo úměrná ochotě koalice přijmout tři pozměňovací návrhy.

Jde o zachování poplatku za vklad do katastru nemovitostí na současné úrovni, zatímco vláda ho chce zvýšit z 1000 na 2000 korun. Druhým návrhem je vyšší zdanění výnosů z hracích automatů. Třetím je návrh Věry Kovářové (STAN), aby se nová pravidla daňové uznatelnosti technických rezerv pojišťoven vztahovala pouze na neživotní pojištění. Vláda chce, aby technické rezervy pojišťoven byly daňově uznatelné pouze podle směrnice Solvency II. Rozdíl mezi nynější výší rezerv a výší podle směrnice budou muset pojišťovny zdanit. Tato část daňového balíčku patří mezi nejvíc kritizované změny. Nesouhlasí s ní ani Česká asociace pojišťoven.

Kalousek obvinil koalici, že svým rozhodnutím zařadit hlasování pevně na dnešní dopoledne porušila zákon o jednacím řádu. \"Jaroslave, to s tou sirkou neděláš dobře,\" vzkázal od řečnického pultu Petr Gazdík (STAN) předsedovi klubu ANO Jaroslavu Faltýnkovi, který pevné hlasování navrhl. Gazdík připomínal některé zákony, které byly přijímány na hraně jednacího řádu a některé z nich byly později zrušeny. \"Věřím, že i tento balíček zákonů bude zrušen,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK