Ropa klesá v reakci na obnovenou nejistotu kolem obchodní dohody

08.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 8. listopadu (ČTK) - Ceny ropy v závěru týdne klesají o téměř dvě procenta. Reagují na obnovenou nejistotu kolem americko-čínské obchodní dohody, když dnes naděje na pokrok v jednání zmařil svými výroky šéf Bílého domu Donald Trump.

Severomořská ropa Brent krátce před 17:00 SEČ odepisovala 1,61 procenta na 61,29 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 1,85 procenta na 56,09 dolaru za barel. Za celý týden by Brent měl vykázat pokles a WTI nárůst, uvedla agentura Reuters.

Nejasné signály kolem rušení dovozních cel, která na sebe v předchozích měsících obě největší ekonomiky uvalily, dnes uvedl na pravou míru americký prezident. Novinářům řekl, že s jejich odstraněním nesouhlasil, i když Peking by byl rád, kdyby tak učinil.

Déle než rok trvající obchodní válka zpomalila globální hospodářský růst a analytiky přiměla snížit odhad poptávky po ropě. To vyvolalo obavy, že v roce 2020 bude nabídka převyšovat poptávku.

Trumpův výrok přebil i zprávu čínského celního úřadu, podle něhož se dovoz ropy do země v říjnu zvýšil meziročně o 11,5 procenta a byl tak rekordní. Čína je největším dovozcem ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 61,29 62,29 New York - NYMEX WTI prosinec 56,09 57,15

vjn

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK