Italský soud dal 13 bankéřům až 7,5 roku kvůli Monte dei Paschi

08.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 8. listopadu (ČTK) - Italský soud dnes udělil 13 bývalým bankéřům Deutsche Bank, japonské Nomury a italské Monte dei Paschi tresty až 7,5 roku za obchody s finančními deriváty, které toskánskému bankovnímu domu pomohly zakrýt ztráty. Deutsche Bank a bance Nomura vyměřil pokutu a zabavení aktiv. Německá banka má zaplatit 68 milionů eur (přes 1,7 miliardy Kč, japonská 91,5 milionu eur. Italská banka, nejstarší bankovní ústav světa, dosáhla v roce 2016 u soudu urovnání sporu za 10,6 milionu eur, napsala agentura Reuters.

Bývalí bankéři odsouzení mimo jiné za chybné účetnictví a tržní manipulaci tvrdí, že jsou nevinní a chtějí se odvolat. Jako nejnižší sazbu soud vyměřil tři roky a pět měsíců vězení. Nejvyšší tresty přesahující sedm let si vyslechli bývalý předseda banky Giuseppe Mussari (7,5 let) a bývalý generální ředitel Antonio Vigni (sedm let a tři měsíce).

Jeden z největších finančních skandálů Itálie, kvůli kterému spáchal sebevraždu manažer David Rossi skokem ze středověkého sídla banky, se týká dvou obchodů s deriváty, které pro Monte dei Paschi zprostředkovaly Nomura a Deutsche Bank v roce 2009.

Podle prokuratury banka Monte dei Paschi, založená roku 1472, pomocí zmíněných obchodů skryla ztrátu vyšší než dvě miliardy eur, kterou jí způsobila nákladná akvizice menšího konkurenta.

Ke skandálu se přidaly ztráty vyvolané finanční krizí eurozóny, kdy se banka potýkala s velkým objemem nesplácených úvěrů, a hrozilo, že nyní čtvrtý největší italský bankovní dům ohrozí stabilitu italského finančního sektoru. V roce 2017 ji musel před bankrotem zachránit italský stát vkladem osm miliard eur, napsala Reuters.

Deriváty jsou investice, jejichž hodnota je odvozena od jiných investic, které slouží jako takzvané podkladové aktivum. Tím může být například ropa nebo různé měny. Tento trh nebyl před finanční krizí v roce 2008 téměř regulován.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK