Agentura Fitch potvrdila rating Slovenska na stupni A plus

09.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 9. listopadu (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Slovenska na stupni A plus se stabilním výhledem. Země těží z přílivu přímých zahraničních investic i z členství v Evropské unii a v eurozóně, rizikem je však relativně vysoká závislost na automobilovém průmyslu. Tato rizika jsou ale podle názoru agentury zvládnutelná.

\"Růst hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska budou i nadále brzdit vnější podmínky, které se zhoršují. Především ochlazování růstu v Německu - kam v červenci 2019 směřovalo 23,2 procenta slovenského vývozu - znamená pro Slovensko největší riziko,\" uvedla ratingová agentura.

Rozsah útlumu ekonomické aktivity za druhé čtvrtletí spolu s výhledem slabého růstu v Německu i v eurozóně ratingovou agenturu vedly k tomu, že snížila výhled růstu HDP Slovenska na letošní rok na 2,5 procenta. Dosud čekala růst o 3,5 procenta. Podobně na příští rok snížila odhad růstu na 2,7 procenta z dosud odhadovaných 3,4 procenta. Na rok 2021 agentura na Slovensku počítá s růstem HDP o 2,5 procenta.

\"Krátkodobá rizika pro sektor výroby automobilů na Slovensku, včetně silného napojení na německý dodavatelský řetězec, a včetně brexitu a hrozby cel ze strany Spojených států, se zdají zvládnutelná. Dlouhodobě však tento sektor čelí rostoucím strukturálním rizikům kvůli potenciálně přísnější regulaci v EU v souvislosti s ochranou životního prostředí,\" uvedla Fitch.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK