Inflace v říjnu zůstala na 2,7 procenta, zatím asi neklesne

11.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Meziroční inflace v říjnu zůstala na zářijových 2,7 procenta. Hlavní vliv na růst cen mělo nadále vyšší nájemné, dražší elektřina a další ceny spojené s bydlením. Rostly i ceny potravin. Meziměsíčně ceny obnovily růst a stouply o 0,5 procenta, zatímco v září letos poprvé klesly o 0,6 procenta.

Podle analytiků se přitom meziroční inflace kolem současných úrovní udrží i ve zbytku letošního roku a na počátku příštího by mohla stoupnout krátce nad tři procenta. Za celý letošní rok by tak měla být průměrná inflace 2,7 až 2,8 procenta, uvedli ekonomové.

Elektřina v říjnu podražila téměř o desetinu, plyn o 3,6 procenta, teplo o pět procent, nájemné o 3,8 procenta a vodné a stočné o 2,6 procenta. Lidé pocítili zdražení také u potravin, kde ceny zrychlily meziroční růst na 2,8 procenta. Připlatili si i kuřáci, tabákové výrobky byly o 1,1 procenta dražší. Další zdražení mohou očekávat příští rok, kdy by se měla zvýšit spotřební daň a tabákové výrobky a lihoviny.

Říjnová meziroční inflace byla o 0,1 procentního bodu nižší, než odhadovala Česká národní banka ve své prognóze. Pomaleji, než očekávala ČNB, rostly ceny potravin a regulované ceny.

\"Inflace se bude po zbytek roku pohybovat nadále mírně pod třemi procenty a za celý letošní rok tak dosáhne 2,8 procenta, což bude nejvyšší úroveň od roku 2012. V příštím roce by měl růst cen mírně zpomalit, díky daňovým změnám se však udrží poblíž 2,5 procenta,\" uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

V meziměsíčním srovnání se ceny vrátily k růstu, který přerušilo pouze září. Může za to zejména ovoce dražší o 7,4 procenta, zelenina naopak o 3,2 procenta zlevnila. Nealkoholické nápoje byly proti září dražší o dvě procenta, maso o půl procenta, brambory o 6,1 procenta, máslo o 7,8 procenta a uzeniny o 0,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK