Dodavatel elektřiny a plynu pro rok 2020. Jak vybrat nejlepší společnost?

20.01.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Domácnost, která si vybere nového dodavatele, může ušetřit stovky až tisíce korun ročně. Rozhodující je cena. Lidé by ale neměli přehlížet ani obchodní podmínky a skryté sankce.

České domácnosti si mohou svého obchodníka s elektřinou nebo zemním plynem vybrat už více než deset let. Zatím své právo příliš nevyužívají. Většinu odběrných míst elektřiny obsluhují dvě velké firmy ČEZ a E.ON. V případě plynárenství pak většina domácností odebírá zemní plyn od společnosti innogy a od Pražské plynárenské. Důvodem mohou být obavy z administrativního procesu i z rizik, které ze změny dodavatele vyplývají.

Nejčastější motivací pro změnu dodavatele bývá finanční úspora. Aby se ale přechod k jinému obchodníkovi vyplatil, je nutné zohlednit i smluvní podmínky, kvalitu zákaznického servisu, pověst a přístup dodavatele ke klientům. „Rozhodujícím kritériem může být i to, zda dodavatel prodává elektřinu pocházející z obnovitelných zdrojů. Pro jiné může být důležitá například historie dodavatele energií a jeho majetková struktura,“ říká Vanda Jarošová z organizace dTest.

Stovky korun na přeplatku zpět

Trh s energiemi v České republice aktuálně obsluhuje kolem osmdesáti dodavatelů. A mezi nimi jsou cenové rozdíly. V elektřině lze ušetřit až 12 %, v plynu až 18 % z celkové ceny. S některými menšími obchodníky můžete uspořit ještě více, aniž byste se museli uvazovat na dlouhou dobu,“ uvádí Petr Woff, analytik webů CenyEnergie.cz a KupníSíla.cz.

Jako příklad uvádí svoji vlastní domácnost. „Před lety jsme přešli k alternativnímu dodavateli, celou dobu máme smlouvu na dobu neurčitou, zatím jsme nemuseli řešit žádné potíže a každoročně dostáváme zpátky přeplatky v řádu stokorun, ačkoli zálohy nijak nestouply. Přiznávám však, že jsem předtím studoval obchodní podmínky a otestoval zákaznický servis, abychom změnou neudělali chybu.“

Při výběru dodavatele se v první fázi zaměřte na cenu. Posléze prostudujte obchodní podmínky nebo zapátrejte po pověsti dodavatele. „Abyste skutečně ušetřili, je třeba se dívat nejen na cenu za množství odebrané energie včetně DPH, ale i na takzvaný stálý měsíční plat, fixní částku placenou měsíčně bez ohledu na spotřebu energie. Někteří dodavatelé nabízí spolu s dodávkou energií i další služby. Ověřte si tedy, jaký je rozsah nabízených služeb a cena za ně,“ doporučuje Vanda Jarošová.

K porovnání nabídek s elektřinou můžete využít například srovnávač Energetického regulačního úřadu. Srovnání plynu pak najdete například na Kalkulátoru TZB-info.cz. Ne všechny nabídky jsou ale veřejné, takže je vhodné oslovit vybrané dodavatele. Obrátit se můžete i na dodavatele stávajícího, jestli vám nabídne lepší cenu.

Jak změnit a vybrat nejlepšího dodavatele plynu a elektřiny

Zdroj: Shutterstock

Pozor na pokuty ve smlouvě

Nejen ve smlouvě, ale i v obchodních podmínkách a cenících hledejte smluvní pokuty. „Tou nejobávanější je několikatisícová smluvní pokuta za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou,“ upozorňuje Vanda Jarošová.

U smluv na dobu určitou také počítejte s takzvaným automatickým prodloužením – tedy smluvním ustanovením, podle kterého se smlouva prodlužuje na další dobu určitou, jestliže nedáte v ujednaném období před skončením smlouvy dodavateli vědět, že si nepřejete ve smlouvě pokračovat.

„Takové ustanovení má spotřebitele chránit, aby se neocitli bez dodávek energií. Ovšem řada z nich o něm neví, a tak jsou později překvapeni, že smlouvu nemohou vypovědět, protože se automaticky prodloužila, nebo ji sice vypovědět mohou, ale čeká je již zmíněná smluvní pokuta,“ dodává Vanda Jarošová.

 

Změna dodavatele je hlavně administrativa

Samotná změna dodavatele je nenáročný proces. Pokud si nového obchodníka vyberete, stačí ho kontaktovat a požádat ho o návrh smlouvy, který si detailně prostudujte. Zbytek by měl – na základě vaší plné moci – vyřídit za vás.

Pokud máte současnou smlouvu na dobu určitou, váš stávající obchodník by vám měl sdělit termín, kdy je možné smlouvu bez sankcí vypovědět. „Obchodník musí informovat zákazníka o termínech pro ukončení smluv a o průběhu procesu ukončení smlouvy. Termíny konce smluv si zákazník může zjistit sám, je to totiž výročí začátku dodávek, což je uvedeno na prvním vyúčtování,“ připomíná Jan Schindler, analytik Kalkulátoru TZB-info.cz.

Kdyby během procesu změny dodavatele nastaly potíže, které by dodavatel odmítal vyřešit, můžete se obrátit na Energetický regulační úřad. Regulátor na trh s energiemi dohlíží a pomáhá spotřebitelům ve svízelných situacích. Nápomocná může být i Česká obchodní inspekce.


Čtěte také:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ