Jak je to s povinným čipováním psů a chovem více fen v roce 2021?

06.05.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Máte čipovaného a řádně naočkovaného psa proti vzteklině? Pokud ne, do kdy tak musíte učinit? A jak je to s chovem více fen?

Od 1. 1. 2020 do 14. 1. 2020 platila nová pravidla ohledně čipování psů a očkování vztekliny, která byla upravena v zákoně č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů. Záhy poté však začala platit novela, která veterinární zákon a zejména chov psů ještě více zpřísňuje. Jak je to tedy s povinným čipováním psů a chovem více fen?

Čipování psa a očkování proti vzteklině

Zmíněný veterinární zákon v § 4 odst. 7 vymezuje, že pokud nebude pes označen mikročipem, bude se na jeho očkování proti vzteklině nahlížet jako na neplatné. Očkování proti vzteklině je navíc povinné. I bez mikročipu vás přitom veterinář může naočkovat. Jakmile ale kontrola zjistí, že váš pes nemá čip, očkování bude považovat za neplatné.

Kdy pes nemusí mít mikročip?

Mikročip nemusejí mít pouze ti psi, kteří byli před 3. červencem 2011 označení čitelným tetováním.

Povinné čipování psů 2020: výjimky, pokuty, chov fen

Zdroj: Shutterstock

Pokuta za psa bez čipu

Pokuta, která platila do 14. 1. 2020, se zvýšila. Dříve platilo, že kontrola, která u psa nenalezla mikročip, může majiteli udělit pokutu až do výše 20 000 Kč. Od 15. 1. 2020 to však může být až 50 000 Kč.

Do kdy nechat načipovat psa?

Pes musel být dříve načipovaný nejpozději do prvního očkování vztekliny. Ta se zpravidla očkuje do 6 měsíců věku. Aktuálně je však povinnost označit mikročipem štěňata do 3 měsíců věku, nejpozději však před odchodem k novému majiteli. Čipovat tedy budou muset i chovatelé. Těm vznikla i povinnost zanést identifikační číslo psa do dokladu o očkování, tedy do pet pasu anebo očkovacího průkazu.

Identifikační číslo psa je alfanumerický kód zobrazený transpondérem, který umožňuje zjistit totožnost konkrétního psa.

Nahlášení chovu tří a více fen

Novela zákona má sloužit k ochraně zvířat a v boji proti množírnám. Na základě toho došlo k úpravě i odstavce 3. Doposud totiž majitelé pěti a více fen museli tuto skutečnost hlásit. Nově je povinnost nahlásit chov tří a více fen starších 12 měsíců Státní veterinární správě nebo Městské veterinární správě v Praze, a to nejpozději do 7 dnů ode dne, kdy takto počet chovaných psů samičího pohlaví stoupl. Skutečnost můžete SVS oznámit písemně anebo prostřednictvím jejího informačního systému.

Pokud by pak došlo ke snížení počtu chovaných fen na méně než tři, majitel to musí opět nahlásit SVS.

Jestliže ve společné domácnosti žije více chovatelů, kteří mají tři a více fen starších 12 měsíců, oznamovací povinnost vzniká jen jednomu z chovatelů, nikoliv všem.

Kdo nemusí nahlašovat tři a více fen?

Tři a více psů samičího pohlaví, které jsou starší 12 měsíců, nemusí nahlašovat osoby, jejíž oznamovací povinnost upravuje zvláštní právní předpis, a dále také útulky, hotely nebo penziony pro zvířata, chovatelé vodicích a asistenčních psů podle zvláštních právních předpisů, ale i bezpečnostní sbory, ozbrojené síly, Vojenská policie nebo obecní policie.

 

Centrální evidence označených psů čipem

Číslo čipu psa majitelé nejčastěji zanášejí do Národního registru majitelů zvířat. Jednotný registr však ještě stále neexistuje. Podle webu Státní veterinární správy má však od 1. ledna 2022 vzniknout centrální evidence označených psů a jejich chovatelů, kterou bude spravovat SVS. Údaje do registru budou muset hlásit chovatelé a majitelé.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 45 krát

Články ze sekce: Spotřebitel