Na kolik vás vyjdou poplatky za psa?

07.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Pořídili jste si psa a nevíte, kde jej nahlásit? Kolik to vlastně stojí a zdali je nošení evidenční známky povinné? Řekneme vám to!

V Česku je registrováno přes 2 miliony psů, a to hovoříme pouze o těch, kteří jsou evidování na úřadech. Ať chceme či ne, jedná se o povinnost, se kterou je spojen pravidelný roční poplatek. Přesněji se pak o této problematice hovoří v předpisu č. 565/1990 Sb. Zákona České národní rady o místních poplatcích.

Na který úřad nahlásit psa?

Psa je nutno nahlásit na městském nebo obecním úřadě, který spadá pod vaše trvalé bydliště, a to co nejdříve od jeho pořízení. Poplatky jsou pak placeny od tří měsíců věku zvířete. Neexistuje jednotná sazba, která by platila pro všechna města nebo obce. Přesto ale zákon dodává, že maximální výše poplatku nesmí za jeden kalendářní rok přesáhnout 1500 Kč za jednoho psa. U druhého a každého dalšího může být poplatek vyšší až o 50 %.

U osob, které pobírají invalidní, starobní, sirotčí anebo vdovský a vdovecký důchod, může částka činit maximálně 200 Kč za rok za jednoho psa. Dále jsou v předpisu definovány i ti držitelé zvířete, kteří jsou od poplatku osvobozeni úplně. Jsou to:

  1. Nevidomé a bezmocné osoby
  2. Osoby s těžkým zdravotním postižením, které jsou zároveň držiteli průkazu ZTP/P na základě zvláštního právního předpisu.
  3. Osoby, které provádějí výcvik psů pro ty, kteří podléhají definici bodu 1 a 2. 
  4. Osoby, které vedou a provozují psí útulek za předpokladu, že byl zřízen obcí či městem.
  5. Osoby, kterým je stanoveno držení a využívání psa na základě zvláštního právního předpisu.

Městské poplatky za psa 2018

zdroj: Shutterstock

K čemu slouží vybírání poplatků?

Peníze, které jednou ročně odvedou majitelé psa, náleží obci nebo městské části. Ta má pro změnu za získané finanční prostředky zajistit doplňování sáčků na psí exkrementy, úklid psích exkrementů anebo např. opravu košů.

Co stanovuje výši sazby poplatků za psa?

Jak již bylo řečeno, každé město nebo obec má svou vlastní sazbu. Logicky lze ale vycházet z toho, že ve městě zaplatíme mnohem víc než třeba na vesnici. Dalším měřítkem, které určuje výši poplatku, je typ městské čtvrti a také to, v jakém objektu s vámi zvíře bude bydlet. Pokud žijete v bytovém domě v Praze, za prvního psa městu odvedete 1500 Kč. Jestliže bydlíte v rodinném domě, sazba se sníží na 600 Kč za rok.

V již zmíněné Praze a dále pak i v Brně se úřady snaží motivovat lidi, aby dali přednost pejskům z útulku, a to tím, že jim na dva roky hodlají odpustit městský poplatek. Podobně je na tom i Jihlava nebo Karlovy Vary s tím rozdílem ale, že zde je poplatek odpuštěn pouze na jeden rok. To, zdali máte u psů z útulku nárok na nějaké slevy nebo odpustky, se dozvíte na webových stránkách vašeho města.

Je povinné nosit identifikační psí známku?

Při nahlášení psa na úřadě dostanete (většinou) na počkání roli sáčků na psí exkrementy a samozřejmě identifikační známku na obojek. Pejskaři se mezi sebou neustále dohadují, zdali je její nošení povinné. Ano, skutečně povinné je. Jedná se totiž o důkaz, že je pes nahlášen a že za něj jeho majitel odvádí povinné městské poplatky. Identifikační číslo na známce pak pomáhá snáze zjistit, komu pes v případě nálezu patří. Úlevy od nošení známky mají v některých případech pouze ti psi, kteří jsou řádně čipovaní s tím, že číslo čipu je zaevidované na úřadě. Pokud čip není zaevidován, v podstatě postrádá smysl.

Dobré je navíc zmínit, že od roku 2020 bude čipování pro všechny psy na území ČR povinné. Zaplatit budete muset nejen za mikročip, ale i za aplikaci u veterináře. Cena za obě položky by měla začínat zhruba na 500 Kč.

Poplatky za psa ve městech ČR 2018

 

Základní sazba

Město

Bytový dům

Rodinný dům

Praha

1500 Kč

600 Kč

Brno

100 – 1500 Kč

100 – 1200 Kč

Ostrava

300 – 1500 Kč

120 – 200 Kč

České Budějovice

1000 Kč

1000 Kč

Jihlava

500 Kč

500 Kč

Hradec Králové

1200 Kč

300 Kč

Olomouc

1000 Kč

200 Kč

 Karlovy Vary

1000 Kč

1000 Kč

 Liberec

600 Kč

600 Kč

 Plzeň

900 Kč

500 Kč

 Pardubice

1200 Kč

200 Kč

 Ústí nad Labem

1000 Kč

200 Kč

Pokuty za neplacení a nenahlášení psa

  • Neplacení poplatků = sankce až trojnásobek ročního poplatku.
  • Nesplnění ohlašovací povinnosti = pokuta až 500 000 Kč za jednoho psa.

Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: Spotřebitel