Kdy se mění čas ze zimního na letní v roce 2020?

25.03.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Venku je čím dál větší teplo a za okny už nějakou dobu můžeme pozorovat první krůčky jara. V sobotu byl navíc první jarní den. Kdy nás tedy čeká změna času a kam posuneme ručičku na hodinách?

I když se dlouhodobě diskutovalo o zrušení střídání času, stále není jeden jednotný a ještě nějakou dobu ani nebude. Změna času proběhne v celé Evropě, ale i v dalších státech, jako je např. Kanada nebo USA. Všude se pak hodiny „přehazují“ v jeden den.

Kdy se začalo se střídáním času a proč?

V Evropě byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v roce 1916, a to v Německu a následně i v Rakousku-Uhersku, pod které v té době spadaly i české země. V obou říších se přitom střídání uplatňovalo až do roku 1918.

Následně byl v důsledku úsporných opatření zaveden i za druhé světové války v době Protektorátu Čechy a Morava. Tehdy však nedocházelo ke střídání. Od 1. dubna 1940 do 2. listopadu 1942 fungoval nepřetržitě. Až v roce 1943 začalo střídání.

Každoroční letní čas, jak jej známe v rámci střídání dnes, byl však v tehdejším Československu zaveden až v roce 1979, a to z důvodu úspory elektřiny. S venkovním světlem se totiž uvnitř nemuselo tolik svítit.

Kdy se mění čas 2020: zimní na letní

Zdroj: Shutterstock

Kdy se mění čas ze zimního na letní v roce 2020?

Neexistuje žádné jednotné datum. Zde to funguje podobně jako s pohyblivými svátky. Změna času ze zimního na letní probíhá vždy poslední neděli v březnu, což je letos 29. března. Čas se přitom „posune“ v noci. V roce 2019 změna proběhla 31. března a v roce 2021 proběhne 28. března.

Změna z letního času na zimní je stanovena vždy na poslední neděli v říjnu, letos tedy bude 25. října.

Na jakou stranu posunout ručičku hodin?

V noci 29. března ve 2:00 ráno se posune čas na 3:00. Ručičku na hodinách si tedy přesuňte o hodinu dopředu. V tuto noc budeme spát o hodinu méně, pokud si nepřispíme, ráno začne dříve svítat a víkend bude o hodinu kratší.

U změny z letního času na zimní je to přesně naopak. V noci se čas posune z 3:00 na 2:00, což způsobí kromě toho, že budeme mít hodinu spánku k dobru anebo naopak o 60 minut delší noční v práci, i to, že se bude později rozednívat a naopak dříve stmívat.

Kdy bude jednotný čas a skončí střídání?

V tématu zrušení střídání a změn času se nejvíce angažovala Evropská komise, která na základě průzkumu, ve kterém 84 % respondentů uvedlo, že jim střídání času vadí, předložila Evropskému parlamentu a Radě návrh na zrušení. Hlavní myšlenkou bylo zavedení jednotného času. Problém se však ukázal v tom, že se Evropa nemůže dohodnout, jaký čas by měl zůstat, tedy zda letní, nebo zimní. Standardní je přitom čas zimní.

Lhůta pro stanovení jednoho času tedy nakonec byla Evropským parlamentem prodloužena do roku 2021. To ale ještě neznamená, že pokud se konečně rozhodne, bude rok 2020 posledním rokem, ve kterém se střídal letní a zimní čas. Zavedení jednotného času se po takovém rozhodnutí údajně zavede do praxe nejdříve v roce 2022.

 

Zdroj: wikipedia.org


Jak se vyznáte v českých státních svátcích?

Kdy je Den české státnosti?

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU